IZNENAĐENJE S KAPTOLA / Josip Bozanić odlazi odmah, Dražen Kutleša je novi zagrebački nadbiskup!

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Papa Franjo prihvatio je odreknuće zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom

15.4.2023.
10:47
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojega od danas na mjestu zagrebačkog nadbiskupa nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

"Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagabačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti. Bozanić je to učinio godinu ranije. 

Bozanića je trebao naslijediti iduće godine

Podsjetimo, Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je u veljači da je papa Franjo imenovao mons. Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Kutleša, koji je lani u listopadu izabran za predsjednika HBK-a na petogodišnji mandat, Bozanića je trebao naslijediti kad Bozanić navrši 75 godina. Bozanić je u ožujku napunio 74 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975. – 1983.), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Image
NOVO LICE NA KAPTOLU /

Stručnjaci otkrili što možemo očekivati od Bozanićeva nasljednika: 'Kutlešina politika je suvremenija, ali radikalnih promjena neće biti'

Image
NOVO LICE NA KAPTOLU /

Stručnjaci otkrili što možemo očekivati od Bozanićeva nasljednika: 'Kutlešina politika je suvremenija, ali radikalnih promjena neće biti'

Kutlešin uspon

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obnašao je sljedeće službe: vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006. do 2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11. srpnja 2020. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo