Josip Bikić priznao zločin u Lori i dobio 4 godine zatvora

Josip Bikić Čop na Županijskom sudu u Splitu priznao je da je počinio ratni zločin nad civilnim zarobljenicimau 1992. godine u Lori te je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.

29.12.2009.
17:01
VOYO logo

Nepravomoćnom presudom vijeća za ratni zločin Županijskog suda u Splitu, u utorak je na 4 godine zatvora osuđen umirovljeni pripadnik interventnog voda 72. bojne VP Josip Bikić Čop, nakon što je u obnovljenom postupku u cijelosti priznao krivnju za mučenja i ubojstva civilnih zarobljenika u ljeto 1992. godine u Vojno-istražnom centru Lora, piše Slobodna Dalmacija.

Pritvor mu je produljen do pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bikić je u cijelosti priznao optužnicu, koju je pročitao tužitelj Michelle Squiccimarro, i izrazio kajanje.

"Osjećam se krivim po optužnici u cjelosti i kajem se. Ovo je moja obrana, ne bi želio odgovarati na pitanja" - izjavio je Čop, nakon čega su se stranke usuglasile da nema potrebe ponovo saslušavati svjedoke pa je pristupljeno čitanju ranije izvedenih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo nakon četiri godine bijega, Bikić se predao 18. studenog 2008. godine a samo dan nakon predaje je premješten iz Zatvora Split u zagrebački zatvor Remetinec, pa u zatvor u Gospiću. U odsutnosti je bio pravomoćno osuđen na šest godina zatvora pa je nakon predaje zatražio obnovu postupka.

Prema pravomoćnoj presudi, pripadnici 72. bojne Vojne policije - Tomislav Duić kao zapovjednik, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljeno Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, te stražari Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić, su od ožujka do rujna 1992. u VIC-u Lora bez ikakvog pravnog osnova držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti. Vrijeđali su njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, a usmrćeni su Gojko Bulović i Nenad Knežević, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo