Realna slika birača / Još uvijek nedovoljno dobro: 'Mladi će puno više izlaziti na izbore kada se vrati povjerenje u politiku'

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci smatraju kako su se političke stranke udaljile od mladih, što je glavni razog zašto ne izlaze na izbore u većem broju

26.5.2019.
20:59
Thinkstock
VOYO logo

Voditeljica Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić poručila je u nedjelju da su ovo "prvi pravi europski izbori u Hrvatskoj" te da su građani više upoznati s radom EP-a nego prije pet godina, zbog čega očekuje veću izlaznost hrvatskih birača kojih je na birališta do 16.30 sati izašlo 21,31 posto.

"Ovo su prvi pravi europski izbori u Hrvatskoj", istaknula je Staničić u Kući Europe u Zagrebu. Očekuje veću izlaznost birača jer smatra da se posljednjih godina rad EU-a približio građanima u Hrvatskoj. Na prošlim europskim izborima glasovalo je samo 25,24 posto hrvatskih građana. Izlaznost među mladima bila je još niža, tek 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine pokrenuta je kampanja ovajputglasam.eu kojoj se priključilo više od 27 tisuća hrvatskih građana, među kojima najviše mladih.

"Mladi su zainteresirani, a nisku izlaznost prije pet godina pripisujem nedovoljnoj informiranosti", istaknula je za Hinu aktivistica kampanje ovajputglasam.eu Adrijana Nikitović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o izlaznosti 2014. potaknuli su i studenticu Pravnog fakulteta Doroteju Horvat da se priključi nepolitičkoj kampanji i mobilizira prijatelje, obitelj i poznanike da izađu na izbore za Europski parlament.

"Aktivnosti kampanje provodili smo po cijeloj Hrvatskoj. Tom prigodom smo posjetili i Slavoniju gdje je mladih sve manje, ali očekujem da će na ovim europskim izborima više mladih dati svoj glas, bar za 2 postotna boda više nego prije pet godina”, rekla je Hini Doroteja Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodekan Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjold Goran Bandov smatra da je slab odziv na bilo koje izbore u Hrvatskoj rezultat loše stranačke politike.

"Stranke su izgubile dodir s građanima, a mladi su tu najosjetljivija skupina. EU puno nudi mladima, prije svega kroz program Erasmus+, ali građani, osobito mladi, puno će više izlaziti na izbore kada se vrati povjerenje u politiku", smatra Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković složio se da su se političke stranke udaljile od mladih.

"Političke stranke lutaju i ne znaju se približiti mladima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo