EVO KOJA JE RAZLIKA / Tornado ili pijavica? Još nije posve jasno što se jučer dogodilo u Sloveniji; 'Moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti'

Image
Foto: Profimedia

'Tornado ima puno veću razornu moć, puno izraženije dimenzije i traje dulje od pijavice, a najčešće se javlja na području SAD-a, osobito u središnjim i južnim dijelovima', kaže meteorologinja Tea Blažević

2.8.2023.
11:42
Profimedia
VOYO logo

Nije bila iznenađujuća vijest da je u utorak navečer dio Slovenije pogodilo snažno nevrijeme, ali je prilično dramatično zvučalo da se na području Ilirske Bistrice pojavio tornado. Prema pisanju slovenskih medija, tornado je oštetio 11 objekata i odnio krovove s četiri kuće.

Mnogi još dvoje oko toga je li to zaista bio tornado ili "samo" pijavica. Meteorologinja televizije N1 Tea Blažević objašnjava da je tornado izraz za najjače pijavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VJETAR DIZAO KROVOVE I RUŠIO STABLA /

Sloveniju poharalo strašno nevrijeme: Pogledajte kakve je posljedice ostavio tornado! Aktivirala se i klizišta

Image
VJETAR DIZAO KROVOVE I RUŠIO STABLA /

Sloveniju poharalo strašno nevrijeme: Pogledajte kakve je posljedice ostavio tornado! Aktivirala se i klizišta

'Tornado ima puno veću razornu moć'

"Pijavice se događaju u svim krajevima svijeta, mogu biti morske, ali i kopnene. Pojam tornado rezerviran je ipak za one najžešće pijavice. Naime, tornado ima puno veću razornu moć, puno izraženije dimenzije i traje dulje od pijavice. Tornado se najčešće javlja na području Sjedinjenih Američkih Država, osobito u središnjim i južnim dijelovima, no bilježi se i na europskom kontinentu sve češće, uslijed globalnog zagrijavanja i 'upucavanja' sve više energije u zemljin klimatski sustav", kazala je Blažević na televiziji N1.

Pravi tornado u Hrvatskoj zabilježen je davne 1892. godine u Novskoj kada je izbacio iz tračnica čitavu kompoziciju vlaka koji se kretao za Novu Gradišku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što je više vlage i topline, vrtlog je razorniji'

"Većina jakih i razornih tornada nastaje u superćelijama, olujama karakteriziranim rotirajućim uzlaznim strujanjem koje se naziva mezociklona. Moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti, kao što je zagrijavanje i vlaga u donjim slojevima atmosfere, suh i hladan zrak u gornjim slojevima atmosferi, izraženo smicanje vjetra, nagla promjena brzine i smjera vjetra po visini. Imamo dizanje toplog zraka, hladan zrak po visini ga na neki način blokira, i zrak se počinje kružno okretati. Kako se sve više toplog zraka diže, počinje biti moćniji od hladnog. Hladan zrak u gornjoj atmosferi počinje tonuti prema dolje, a topao zrak se uzdiže u brzim kružnim pokretima i formira se prepoznatljiv zračni vrtlog. Što je više vlage i topline, to je vrtlog viši, širi i razorniji", pojasnila je meteorologinja televizije N1.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se ponašati u slučaju jakog tornada: HGSS-ovci kažu slično kao i kod potresa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo