JOŠ NIJE KRAJ UHIĆENJIMA? / Istraga ide u tri smjera, milijarde iz Agrokora trošile su se na luksuz i podmirenje kockarskih dugova

Image
Foto: Pixsell

Policija je podigla kaznene prijave protiv ukupno 15 osumnjičenih, od kojih ih je 12 ispitano u DORH-u, dok trojice (Ivice Todorića i sinova) nema u Hrvatskoj. No, uhićenja bi moglo biti još.

18.10.2017.
11:38
Pixsell
VOYO logo

Image
FINANCIJSKE DUBIOZE I RAČUNOVODSTVENE AKROBACIJE IVICE TODORIĆA: /

10 najbitnijih otkrića nakon češljanja poslovanja Agrokora

Image
FINANCIJSKE DUBIOZE I RAČUNOVODSTVENE AKROBACIJE IVICE TODORIĆA: /

10 najbitnijih otkrića nakon češljanja poslovanja Agrokora

Osumnjičene terete za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službenih isprava i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Neslužbeno se doznaje kako istraga ide u tri odvojena smjera, piše Novi list.

1. IPO, inicijalna ponuda dionica Agrokora koja se nikad nije dogodila

Pripremana je gotovo šest godina, no do nje nikada nije došlo. Istražitelji u ovom dijelu zasad imaju najčistije dokaze, dokaze koje će biti teško srušiti jer su Ivica Todorić i Agrokor 3. siječnja 2011. potpisali Sporazum za prijenos troškova za IPO u kojem se navodilo kako će Todorić Agrokoru nadoknaditi sve troškove koji će nastati u svrhu slanja dionica u inicijalnu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih šest godina po toj je osnovi zabilježeno čak 2,26 milijardi kuna troškova, a transferi novca i računi pokazuju kako je oko polovica tog novca potrošena na privatne troškove. Utvrđeno je kako je novac potrošen na ručkove, luskuzne poslove, ljetovanja, a kako doznaje Novi list, i za podmirenje privatnih kockarskih dugova. Naposljetku je odlučeno da se neće ući u IPO, a 14. prosinca prošle godine raskinut je i sporazum između Agrokora i Ivice Todorića. U uvjetima raskida pritom je navedeno kako se Todorić jednostavno izuzima od naplate troškova, s obzirom na to da do IPO-a nije došlo. Taj su raskid potpisali Todorićev sin Ante i zet Hrvoje Balent.

2. Naštimavanje dividende Agrokora čime se pogodovalo Todoriću

Todorić je tim manevrom bio najveći dobitnik. Od 2009. godine, otkad postoje konsolidirana financijska izvješća Agrokora, isplaćeno je otprilike 700 milijuna kuna dividende. Taj je novac uglavnom završavao na računu Ivice Todorića. Osim članova uprave Agrokora iz tog razdoblja, ovo će morati objasniti i revizori iz Baker Tillyja, Olivio Discordia i Sanja Hrstić, jer su oni dali svoj potpis na financijska izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje kako policija i DORH imaju iskaze svjedoka koji su također radili za Baker Tilly, a koji navode da su vodstvo firme upozoravali na pogreške u financijskim izvješćima Agrokora. Ipak, ništa od toga nije ispravljano.

Tvrtka je 1. listopada objavila kako hrvatska podružnica više nije dio sustava. Naime, doznalo se kako je plan da u optužnici kao pravna osoba bude i Baker Tilly Hrvatska, a time nova uprava Agrokora dobiva pravnu osnovu da i od te tvrtke traži naknadu štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Davanje zajmova Agrokora drugim pravnim subjektima, ali i pojedincima

Treći smjer je najkompliciraniji i upravo bi taj mogao uroditi novim uhićenjima. Tu je riječ o davanju zajmova Agrokora drugim pravnim subjektima i pojedincima, davanju depozitarnih mjernica koje su zapravo bile oblik gotovinskog kredita, odnosno izvlačenjem novca iz Agrokora kroz ovakve novčane transfere.

Policija i DORH provjeravaju i kakve su bile uloge odgovornih osoba iz tih drugih poduzeća koja su se služila tim novcem. Novi list piše kako već postoje svjedočenja koja kažu kako su za takve transfere iz riznice Agrokora ovlašteni bili otac i sinovi Todorić te Tomislav Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo