JOŠ JEDNA PROMAŠENA ODLUKA: / Dopis ministra Nakića izazvao je kaos u bolnicama

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Posljednja u nizu odluka ministra zdravlja u tehničkoj Vladi Darija Nakića izazvala je veliko nezadovoljstvo liječnika obiteljske medicine, ali i kaos u bolnicama.

11.7.2016.
7:49
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

"Dopis o promjeni načina izdavanja uputnica koji je ministar zdravlja dr. Dario Nakić uputio bolnicama još je jedna od promašenih odluka tehničkog ministra zdravlja, koji kao da nikada nije radio u zdravstvu, i to na štetu pacijenata", kazala je za Večernji list predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) Vikica Krolo.

Diskriminacija pacijenata zbog nejasnoća

Ministarstvo zdravlja je, naime, izmijenilo dosadašnju proceduru upućivanja pacijenata na specijalističke preglede time da uputnice C1 od sada ograničavaju preglede unutar iste specijalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list piše kako obiteljski liječnici poručuju da im nije jasno zašto ministar Nakić minira model upućivanja koji je osmišljen da pacijentima olakša obradu, bez nepotrebnih odlazaka po nove uputnice za pretrage i preglede koje indicira bolnički liječnik.

"Nejasne upute poslane bolnicama oko propisivanja C1 uputnice izazvale su potpuni kaos u većini hrvatskih bolnica, koje su prestale propisivati interne uputnice, pa i one za tri kontrole nakon bolničkog liječenja. Zbog svih nedoumica postupa se različito po županijama što znači diskriminaciju pacijenata", kaže dr. Krolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTEZ NA ODLASKU: /

Ministar Nakić smjenjuje kompletno rukovodstvo bolnica!

Image
POTEZ NA ODLASKU: /

Ministar Nakić smjenjuje kompletno rukovodstvo bolnica!

Image

KoHom: Model je bio dobar, treba ga nastaviti

U KoHomu kažu kako su prednosti modela upućivanja pacijenata uspostavljenog prije nešto više od godinu dana bile velike, a i u skladu s europskom praksom u kojoj se pacijent jednom upućen na sekundarnu razinu zdravstvene zaštite više ne vraća obiteljskom liječniku dok nije potpuno završena njegova 'obrada'.

"Zahtijevamo da se već izdane uputnice prihvate kako se pacijenti ne bi vraćali po nove uputnice i njihova obrada odugovlačila mjesecima, a obiteljski i bolnički liječnici radili dvostruki administrativni posao. Zahtijevamo i da se novi model upućivanja nastavi provoditi", poručuju iz KoHoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakić želi približiti pacijenta obiteljskom liječniku

U HZZO-u kažu pak da su zatražili dodatna objašnjenja od Ministarstva zdravlja za već izdane uputnice i naručene pacijente s obzirom na to da vrijede 180, odnosno 365 dana.

Ministar Nakić o svemu tome je rekao da se njegov dopis odnosi na interno upućivanje od bolničkih specijalista jedne djelatnosti u drugu i da obiteljski liječnici dalje upućuju na ciljane specijalističke preglede te da je smisao približiti pacijenta obiteljskom liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo