JOŠ JEDAN UDAR PO DŽEPU: / Stiže porez na nekretnine - evo kad će se uvesti i koliko ćete ga morati plaćati

Image

Novopredstavljeni paket poreznih reformi obuhvaća i nekretnine, ne samo postupno uvođenje poreza na vlasništvo nekretnina nego i izmjene u oporezivanju prometa nekretninama.

1.11.2016.
8:10
VOYO logo

Prema sadašnjem prijedlogu, sa ciljem oživljavanja tržišta, stopa poreza na promet koju kupac plaća prilikom kupnje polovne nekretnine, smanjuje se s pet na četiri posto.

No, treba reći i kako se ukida olakšica za kupnju prve nekretnine, piše tportal. Građani koji kupuju prvu nekretninu i tako rješavaju svoje stambeno pitanje, više neće biti oslobođeni plaćanja poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci skeptični

Smanjivanje poreza na promet nekretnina pozdravljaju i strani ulagači.

Image
MARIĆEVA POREZNA REFORMA: /

Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Image
MARIĆEVA POREZNA REFORMA: /

Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Stručnjaci za nekretnine ne vjeruju kako će spuštanje stope za samo jedan postotni bod oživjeti tržište nekretnina. Dapače, smatraju kako bi se taj porez, kao u većini zemalja EU-a, trebao u cijelosti ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez umjesto komunalne naknade

Kao što se ranije najavljivalo, komunalna naknada pretvorit će se u jednostavni porez na nekretnine koji bi na snagu trebao stupiti početkom 2018. godine. Ova porezna obveza će se određivati na osnovu proširenih kriterija. Tako će vlasnicima nekretnina prosječne starosti i kvalitete porez biti jednak komunalnoj naknadi, onima koji imaju novije i dobro održavane nekretnine obveza će se povećati, dok će vlasnici starijih i oronulih nekretnina plaćati manje.

Stroži nadzor poreza i olakšica

Eventualna oslobođenja od poreza više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave nego će se regulirati kroz zakon. Prihodi od poreza na nekretnine i dalje će pripadati jedinicama lokalne uprave i samouprave, a očekuje se povećanje prihoda do 15 posto, tj. godišnjoj razini za 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo