vodi se Springsteenovim primjerom / Još jedan slavni roker neće u Sjevernu Karolinu zbog zakona koji diskriminira LGBT zajednicu

Image

'Žao mi je što moram razočarati svoje fanove, ali moramo zauzeti stav protiv te mržnje', poručio je Starr u priopćenju

14.4.2016.
11:54
VOYO logo
Image
priključio se mobilizaciji /

Springsteen otkazao koncert u znak prosvjeda protiv 'diskriminirajućeg' zakona o transrodnim osobama

Image
priključio se mobilizaciji /

Springsteen otkazao koncert u znak prosvjeda protiv 'diskriminirajućeg' zakona o transrodnim osobama

Još jedan slavni rocker nakon Brucea Springsteena, bivši član Beatlesa Ringo Starr otkazao je nastup u Sjevernoj Karolini zbog zakona koji diskriminira LGBT zajednicu.

"Žao mi je što moram razočarati svoje fanove, ali moramo zauzeti stav protiv te mržnje", poručio je Starr u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starr je trebao svirati u lipnju u gradu Caryju. Koncert je otkazao u znak solidarnosti s "onima koji se bore protiv tog fanatizma".

Republikanski guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory, zadnjih dana pod pritiskom aktivista, umjetnika i gospodarstvenika, u utorak je donio novi državni zakon što ga mnogi smatraju diskriminacijskim prema LGBT zajednici, ali je čvrsto ostao uz kontroverzni članak zakona koji transrodnim osobama ograničava pristup zahodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McCrory je izvršnom uredbom proširio zaštitu od diskriminacije na seksualnu orijentaciju i rodni identitet i vratio pravo da se zbog eventualne diskriminacije može uložiti tužba i na državnim sudovima, mogućnost koja je pri usvajanju zakona prošli mjesec bila ukinuta. 

Zakonsku odredbu po kojoj transrodne osobe moraju koristiti zahode i svlačionice prema spolnom identitetu što ga osoba ima pri rođenju branio kao "zdravi razum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je bilo mnogo dezinformacija, pogrešnih tumačenja, zbrke, strasti i, iskreno, selektivnog bijesa i licemjerja, posebno prema slavnoj državi Sjevernoj Karolini", rekao je McCrory.

Protivnici zakona kažu da guverner izvršnom uredbom nije otišao dovoljno daleko u ispravljenju štete nanijete LGBT osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jadan pokušaj da si guverener spasi obraz", rekla je direktorica Zajednice za američke građanske slobode Sjeverne Karoline.

Dan prije guvernerova poteza Deutsche Bank je objavila da zamrzava plan otvaranje 250 radnih mjesta u gradiću Caryju, gdje je kanila otvoriti centar za razvoj softvera. Tjedan prije tvrtka PayPal Holdings odustala je od otvaranja svog operativnog centra u Charlotteu, vrijednog 3,6 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruce Springsteen je prošli tjedan otkazao koncert u Sjevernoj Karolini prosvjedujući protiv zakona, a redatelj Michael Moore zabranio je svojim distributerima distribuciju novog dokumentarca u toj državi.

Vođa republikanske većine u sjevernokarolinskom parlamentu Mike Hager zbog toga nije zabrinut. "Nećemo zbog toga mijenjati svjoju politiku. Doći će drugi umjesto njih", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo