Jos jedan skandal na samom pocetku skolske godine

Pozivajuci sve ucenike i nastavnike da prvog dana skole u vrijeme nastave prisustvuju misi za pocetak skolske godine, srednja Medicinska skola Osijek digla je na noge udruge, ali i Ministarstvo.

6.9.2014.
9:53
VOYO logo

Na web stranicama skole objavljena je obavijest o tome da ce se 'Misa zaziva Duha Svetoga za pocetak nove nastavne godine odrzati u ponedjeljak, 8. rujna, u 12 sati, u zupi Preslavnoga Imena Marijina, Donji Grad, a svi ucenici i djelatnici skole u rasporedu imaju predviden peti, sesti i sedmi sat za sudjelovanje na misi'. U spomenute je sate po rasporedu bio zacrtan vjeronauk, etika, sat razrednika, sociologija..., pise Novi list.

"Dakle, prijepodnevna smjena nakon cetvrtog sata, zajedno s razrednicima, iz skole dolazi u crkvu, a poslijepodnevna smjena u 12 sati dolazi na misu poslije koje po rasporedu ima nastavu", tumaci se ucenicima i nastavnicima na sluzbenim internetskim stranicama skole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ucenici revoltirani pa prijavili udruzi Protagora

Revoltirani ovakvim pristupom, neki od ucenika prijavili su slucaj udruzi Protagora, a iz nje su promptno pozvali ministarstvo obrazovanja da zaustavi uvrijezenu praksu odrzavanja vjerskih obreda po skolama ili za vrijeme nastave.

Ministar mora izdati upozorenje da se to ne radi

"Ovo je prvi slucaj ove godine, ali smo i ranijih godina imali po skolama razne mise zahvalnice. Ministar mora izdati upozorenje da se to ne radi. Ne moze javna obrazovna ustanova ucitelje i nastavnike obvezivati da vode ucenike u crkvu. To se protivi Ustavnom odredenju Hrvatske kao sekularne drzave, a guse se prava ucenika i nastavnika", upozorava predsjednica Protagore, Vesna Mihokovic Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprika ravnateljice, obavijest zamijenjena novom

Ravnateljica osjecke Medicinske skole, Renata Gal, kazala je kako se radi o nespretno srocenoj formulaciji i ispricala se svima. Obavijest je odmah povucena s weba, a zamijenjena je novom, gdje stoji da se na misu prvog dana skole pozivaju svi ucenici koji to zele, a za ostale ce se nastava odrzati prema rasporedu.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Iz-skole-na-misu-osjeckim-medicinarima-misa-za-pocetak-skolske-godine-ni-je-obavezna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo