med gorka okusa / Još jedan apsurdni slučaj poslovanja: dok on državi uplaćuje milijune, za sitne dozvole od države čeka i po godinu dana

Vidjeli smo na što upozoravaju iz Hrvatske udruge poslodavaca, a sada donosimo priču o tome s kakvim se sve bizarnim problemima u praksi susreću sami poduzetnici.

16.5.2018.
18:59
VOYO logo

Zaputili smo se u Pisarovinu kod najvećeg proizvođača meda u Hrvatskoj. Čovjek koji državi uplaćuje milijune kuna poreza - zauzvrat po godinu dana čeka da mu država izda dozvolu za sitne građevinske radove.

U Pisarovini med curi u potocima, za razliku od njegova okusa, poslovanje poduzetnicima u Hrvatskoj ostavlja gorak okus u ustima. Mnogima se od birokracije zavrti u glavi, pogotovo kad se propisi mijenjaju u vrlo kratkom roku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod deklaracije se dogodila ne zakonska promjena, već krivo tumačenje zakona, tako da pčelarske tvrtke više ne mogu upisati na proizvode da proizvode taj prozivod nego da ga pakiraju i traži se realizacija takve odluke doslovno odmah To znači da moramo povući proizvode sa tržišta i predeklarirat ih ili ih predeklarirat na samom prodajnom mjestu", ispričao nam je Domagoj Bračić, proizvođač meda.

U njegovoj tvrtki PIP (Pčelarsko industrijsko poduzeće) godišnje se proizvede 700 tona meda i pčelinjih proizvoda, imaju jedan od najsuvremenijih pogona u Europi, a kad su gradili običnu nadstrešnicu imali su problema s dobivanjem dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radili smo dogradnju pogona s jednom najobičnijom nadsrešnicom i od izgradnje do zahtjeva za uporabnom dozvolom, do izdavanja dozvole je prošlo skoro godinu dana", dodao je Bračić.  

Domagoj smatra kako su porezi i doprinosi na plaće previsoki. Da su niži, radnicima bi rasle i plaće, a na primjeru Slovenije uspoređuje razliku poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče PDV-a, u Hrvatsoj je 25% porez na hranu, dok je u Sloveniji 9% i artikli hrvatskih proizvodnji su jeftiniji u Sloveniji nego u Hrvatskoj."

Ovi problemi preslikavaju se s tvrtke na tvrtku neovisno o tome kojim se poslom bavi. Jedino rješenje su reforme i olakšavanje poslovanja poduzetnicima što bi u konačnici dovelo do povećanja plaća i kupovne moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo