'JOŠ IH NISU NAŠLI, PA KAKO JE TO MOGUĆE?!' / Na području većem od Jadranskog mora šest brodova traži jednu splav od 7 metara...

Image
Foto: Morski.hr/Marine Traffic

Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 300 nautičkih milja, što je oko 555 kilometara, a to je pak malo više od udaljenosti između Splita i Beča.

10.10.2019.
10:32
Morski.hr/Marine Traffic
VOYO logo

U traganju za nestalim hrvatski kapetanom Dinom Mikšićem i šestoricom pomoraca potonulog Bourbon Rhodea u Atlantskom oceanu još uvijek na terenu sudjeluju četiri trgovačka broda, tanker i tegljač ALP Striker s kojeg su u noći s nedjelje na ponedjeljak dvojica članova posade vidjeli bijelu, pa crvenu raketu u području potrage. Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je jutros za N1 Vladmir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca. U potragu bi se trebali uključili i zrakoplovi američke obalne straže i Francuske.

Image
S NESTRPLJENJEM SE IŠČEKUJU INFORMACIJE: /

Francuska noćas poslala još jedan brod u potragu za nestalim pomorcima!

Image
S NESTRPLJENJEM SE IŠČEKUJU INFORMACIJE: /

Francuska noćas poslala još jedan brod u potragu za nestalim pomorcima!

Potraga se odvija u 'rupi' uobičajenih trgovačkih ruta

No, mnogi se ovih dana pitaju 'kako ih ne mogu pronaći?' ili 'što im toliko treba?'. Portal Morski.hr pokušao je dati odgovor na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prostor potrage se, za nesreću, nalazi upravo u svojevrsnoj 'rupi' uobičajenih trgovačkih ruta, pa tuda prolazi manje brodova, nego što je slučaj nešto sjevernije ili južnije. Tim potraga dulje traje, jer manje brodova traži. Samo je šest brodova na terenu, a najbliže plovilo udaljeno je 130 nautičkih milja, što je 240 kilometara ili tek nešto više od udaljenosti Šibenika i Zagreba. Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 300 nautičkih milja, što je oko 555 kilometara, a to je pak malo više od udaljenosti između Splita i Beča. Prvo kopno je Barbados, udaljen od središta potrage 938 nautičkih milja ili 1738 kilometara, što je samo 100 kilometara manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve", navodi portal Morski.hr.

Image
Foto: Morski.hr
Image
Foto: Morski.hr

Prostor potrage je veći od Jadranskog mora

STRATEGIJA POTRAGE ZA DINOM MIŠKIĆEM I POMORCIMA: Stručnjak pojasnio što se događa; ‘Kao da tražite iglu u plastu sijena’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se shvatilo o kolikom prostoru se zapravo radi, portal ga je usporedio s Jadranskim morem.

"Jadran je dug 470 nautičkih milja ili 871 kilometar, a širok 86 nautičkih milja ili 159 kilometara. U središtu mnogo većeg prostora od toga, šest brodova traži splav od sedam metara", zaključuje portal Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

POMORAC OTKRIVA KAKO JE ZAISTA NA SPLAVI: ‘Teorija je jedno, a praksa drugo. Ne daj Bože nikome…’

Plenković: Ulažemo maksimalan napor kako bi se doznala sudbina pomorca Miškića

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dine Miškića, nakon potonuća tegljača "Bourbon Rhode" u Atlantskom oceanu, 26. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji", rekao je premijer na kraju sjednice Vlade.

Izvijestio je da je Vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je Vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila. Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne", zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo