STANJE JE STABILNIJE: / Vatrena fronta je široka, pucaju mine iz Drugog svjetskog rata

Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavic
22.7.2015.
11:50
PIXSELL, Grgo Jelavic
VOYO logo

Kako je istaknuo načelnik općine Stona VedranAntunica, kuće na predjelu Ponikava nisu u opasnosti, a vatrogascima je stigla pomoć iz mnogih krajeva Hrvatske te iz BiH.

"Trenutačno je relativno mirno, Canadairi još rade, ljudi na terenu čine najviše što mogu", rekao je Antunica i dodao da je obranjen zaselak Zabrđe te kako, po informacijama s terena, nijedna kuća nije izgorjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatrena fronta je duž cijelog naselja Ponikava, vatrogascima je u pomoć došlo dosta snaga iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma", rekao je Antunica te dodao kako je požar još daleko od Prapratnog.

"Sad je stabilno, ali fronta je široka"

Načelnik općine Janjine VlatkoMarević rekao je da na predjelu Janjine "situacija nije dobra, ali je trenutačno stabilna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija kod nas nije dobra. Sad je stabilno, ali fronta je široka. Razvučeno nam je sve od Rote iza Janjine preko jednog predjela prema Trsteniku, tako da imamo desetak lokacija gdje je kritično, gdje moramo braniti da ne ide požar dalje. Danas popodne nam je išlo na ruku jer nije bilo vjetra, ali - ako se digne vjetar - nema toga ljudskog faktora koji to može spriječiti", rekao je Marević i dodao kako je vatra kod zaselka Zabrežja došla 200-tinjak metara od kuća.

"Prema Janjini držimo požar na kilometar, ali tu je riječ o brdu i težak je teren. Pucaju mine još iz Drugoga svjetskog rata pa je teško i slati ljude", rekao je Marević i dodao kako još nije bilo evakuacije te da nijedna kuća nije u neposrednoj opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Korčuli se nadaju da će vjetar biti milostiv

Davorko Obuljen izjavio kako se situacija na Korčuli smiruje, a na području Pelješca je također došlo do smanjenja intenziteta.

'Na Korčuli se stanje smirilo. 'Žive vatre' nigdje nema. Trenutno se saniraju rubna područja kako ne bi prebacilo na Smokvicu i Brnu. Samo se nadamo da će vjetar biti milostavi večeras, jer ako okrene...', izjavio je Obuljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže pomoć iz Zagreba

U međuvremenu su otvorene sve ceste tako da je Pelješac opet prometno povezan s kopnom, potvrdili su iz HAK-a za N1.

Po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika i zagrebački su vatrogasci krenuli pružiti pomoć u gašenju požara na Pelješcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Korčuli se situacija mijenja iz sata u sat. Gasiteljima probleme zadaje i vjetar koji mijenja smjer, neki od vatrogasaca zbog visokih temperatura i vrućine su kolabirali pa je posla imala i Hitna pomoć. Svi ulažu nadljudske napore da vatru stave pod kontrolu.

"Dajemo stvarno zadnje atome snage da požar stavimo pod nazor. Premda nam je u ovim vremenskim uvjetima izuzetno teško. Vatrogasci doslovce kolabriraju, svako malo padaju, ali bez obzira evo dižemo se i dalje, radimo. Tu smo došli svakako da bi pomogli ljudima spasit što više se može spasit", rekao je za Dnevnik.hr Mario Magud, zapovjednik JVP Konavle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuće u zaseoku Zabrđe na Pelješcu su obranjene, a situacija s požarom se malo smirila

''Bit će dobro, sad se situacija malo primirila. Kuće u zaseoku Zabrđe su obranjene'', rekao je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto ranije tijekom srijede zatvorena je cesta preko poluotoka Pelješca nakon što je vatra prebacila cestu, a požar krenuo prema Kuni Pelješkoj, Prapratnom i Janjini.

Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtarctor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Grgo Jelavić

Na Pelješcu od ponedjeljka navečer gore dva požara u kojima je stradalo više od 800 hektara birove šume, veliki broj vinograda, jedna vinarija te veliki broj domaćih životinja.

"Još uvijek gore dva požara na Pelješcu i jedan na Korčuli. Na terenu nam je sve skupa više od 300 vatrogasaca, računajući i vojsku. Pomažu i zračne snage", izjavio je vatrogasni zapovjednik dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivna su i dva požara koja od preksinoć gore kod mjesta Pijavičino. Izgorjelo je nešto više od 800 hektara šume, maslinika, vinograda, ali i gospodarskih objekata. Gasitelji se prema potrebi prebacuju s jednog požarišta na drugo.

MORH: Dodatne zračne snage upućene na Pelješac

Na požarište na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u srijedu oko podneva upućene su dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a), a gašenje požara otežava velika količina dima, priopćio je MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractora i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtractor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan posade helikoptera Mi-8 satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu rekao je da je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima.

"Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg "bacanja" traje oko osam minuta", istaknuo je Jović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korčula u dimu od subote

Image
Foto: Dragan Divjak

Na Korčuli gori još od subote, najteže je u Brni i Smokvici. Prema procjeni županijskog vatrogasnog zapovjednika, opožareno je oko 850 hektara borove šume, makije i niskog raslinja.

Kako nam javljaju čitatelji, Korčula je puna dima, a kanaderi neprestano lete od ranog jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dragan Divjak

Nasreću, manji požar na području Metkovića - u mjestu Glušci, koji je buknuo jučer poslijepodne - brzo je lokaliziran.

Opožarene ogromne površine

Simović je u utorak navečer rekao da su opožarene površine velike te kako će gašenje potrajati sigurno još nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je na Pelješcu i Korčuli izgorjelo je više od 1400 hektara borove šume i vinograda.

Dio Pelješca bez struje

Tijekom požara u utorak vatra je uništila i dalekovode, pa su mjesta Trstenik i Pijavičino i dalje bez struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina/HRT/Danas.hr

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo