JEZIVI PRIZORI IZ SLAVONIJE: / 'Zbog smeća u blizini naših kuća, supruga mi je oboljela od raka'

Image

Načelnik općine kaže da je to trebalo biti samo za građevinski otpad te da su mještani sami počeli prazniti septičke jame

22.2.2020.
19:29
VOYO logo

Divlje odlagalište smeća svega desetak metara od prvih kuća u Velikoj Kopanici tempirana je bomba, a mještani su uvjereni da je već sada smrtonosno.

"Supruga je oboljela od raka. I ja sve držim da je to od toga. Jer nema od čega drugoga. Šestero ljudi je u tom našem kraju oboljelo od raka", govori za RTL Ilija Josipović, dok hoda po divljem odlagalištu otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nerazvrstanog otpada, svakodnevno nalazi i strvine uginulih, poluraspadnutih životinja. No ono što ga najviše brine je i to što se, budući da Velika Kopanica nema kanalizacije, septičke jame prazne na istome mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je iz septičke jame. Sve se istovaraju tude. I već je krenulo prema selu. I sad neka samo padne kiše malo eto nama ovo pod prozor za dva sata. Jer kanal ide odavde prema tamo", kaže Ilija Josipović. Kako kaže, nemaju priključak na vodovod, nego vodu uzimaju iz bunara koji su, uvjeren je, kontaminirani mikrobima i otrovima koji su kroz zemlju došli do vode.

Riješit će za tjedan dana?

Zarazi su izložene i divlje životinje koje u potrazi za hranom dolaze na smetlište, a dodatan je problem i nesnosan smrad koji se širi mjestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik je svjestan velikog zdravstvenog problema. No govori, tamo grad odlaže samo građevinski materijal. Tko onda ostavlja smeće te prazni septičke jame?

"Mještani su počeli tamo sve i svašta odlagati. Odlažu tijekom dana, noći", navodi načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš (HDZ) i obećava da će se problem riješiti u roku tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doći će prije svega drobilica da zdrobi sav taj građevinski materijal koji ima na ovom odlagalištu. A sav ostali otpad će se na predviđeno i određeno odlagalište sanirati", dodaje Meteš.

Mještanima valja pričekati obećani rok nakon čega će se vidjeti hoće li se smijati – ili i dalje plakati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo