nove odredbe / Jesu li se ubojstva žena od strane partnera mogla spriječiti adekvatnijim zakonom?

Nedavne tragedije u Karlovcu i Kruševu, u kojima su muškaraci ubili supruge, možda su mogle biti spriječene da je na snazi bio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. On donosi veliku novost: udaljavanje nasilnika iz kuće prije pokretanja sudskog postupka

16.7.2015.
19:05
VOYO logo

Je li se stravično ubojstvo u Karlovcu prije tri dana moglo spriječiti? Jer tri dana prije supruga je muža prijavila zbog udarca. Policija ga je privela, sudac pustio na slobodu, a on se vratio doma i ubio je. Po novom zakonu, sudac bi imao drukčiji izbor. 

Image
DETALJI TRAGEDIJE U KARLOVCU /

Manijak je samo dan prije nego što je ubio suprugu bio na policiji zbog zlostavljanja u obitelji!

Image
DETALJI TRAGEDIJE U KARLOVCU /

Manijak je samo dan prije nego što je ubio suprugu bio na policiji zbog zlostavljanja u obitelji!

"U ovom trenutku, ako ste vi nasilni prema meni, a živimo zajedno, policija vas dovede pred suca, a on vas može odmah udaljiti", pojašnjava ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon prvi put navodi sva prava koja žrtva ima. Među njima i pravo da je na policiji ispita osoba istog spola. 

"Zakon je napravio ono što je mogao - pružio je još neke mehanizme zaštite koje žrtva ima, ali kada dođe do suda djelo je već učinjeno", dodala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomoći će ovaj dio - da se žena na licu mjesta očituje jer se do sada često događalo da se žrtva tretira kao nasilnik i da ih se oboje privede zbog remećenja javnog reda i mira", naglašava socijalna radnica Ženske pomoći sadaLana Pigarev.

Naime, sada je obveza policije da žrtvu ispita na licu mjesta, ali svi se slažu kako je novi zakon samo okvir, ne jamstvo bolje zaštite žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim slučajevima koje ja znam sigurno bi pomogao, ali, naravno, to će ovisiti o tome kako će se provoditi zakon", izjavila je odvjetnica Ines Bojanić.

"Ovo je treći put da se donosi zakon. Postojale su krasne odredbe i u prethodnom, ali nije se događalo da on profunckionira", naglašava Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeziv je podatak da policija zbog nasilja u obitelji svaki dan intervenira oko 50 puta. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo