Jesu li rumunjski kriminalci smislili novi način provala ili je sve urbana legenda?

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
11.7.2015.
21:08
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Već godinama vrte se isti mailovi nepoznatih autora koji upozoravaju da ne uzimate privjeske, odnosno mali nakit za auto jer on sadrži čip kojim vas sumnjivi tipovi po principu GPS-a prate u stopu, znaju gdje živite i naravno koriste vašu odsutnost kako bi provalili u vaš stan ili kuću.

- Ne uzimajte te stvari u ruke! Radi se o rumunjskim kriminalcima koji su izmislili novi način provale. Molim vas obavijestite i vi svoje prijatelje! - stoji u dramatičnoj poruci koja je ovih dana stigla do redakcije Slobodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su pretpostavili da je riječ samo o jednoj od urbanih legendi, za svaku sigurnost su nazvali Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, gdje su im otklonili svaku bojazan od strašnih Rumunja.

- Nemamo saznanja o takvim slučajevima. Mi reagiramo na svaku dojavu, no u ovom slučaju niti nam se tko javljao da je oštećen na takav način niti smo zaprimili prijavu o takvoj pojavi, pa stoga možemo zaključiti da nema straha za građane - kazali su u splitskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče koje kruže već generacijama o otmici žene u kineskom dućanu ili nekom lokalnom trgovačkom centru, radi krađe organa, fantomski crni kombi koji odvozi djecu nakon škole, crnoj ruci koja vas dočeka u liftu, omamljujućem sredstvu kojim vas onesvijeste kada pomirišete parfem na parkiralištu, konačno rumunjski kriminalci sa čipovima, sve su to urbani mitovi, odnosno izmišljeni događaji koji su dio modernog folklora, odnosno opisuju se i prenose od osoba uvjerenih u njihovu istinitost.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo