JESU LI POŽARI PODMETNUTI? / Vatrogasni zapovjednik objasnio kako je moguće da u nekoliko sati plane čak 20 požara

Image

Golemi požar koji je jučer zahvatio Dalmaciju stavljen je pod kontrolu rano jutros, ali vatrogasci još dežuraju na brojnim mjestima.

18.7.2017.
10:30
VOYO logo

Jučer se na Facebooku pojavila teorija da je požar sigurno podmetnut, odnosno da su za njega odgovorni piromani.

Status koji se brzinom munje počeo širiti društvenim mrežama i u kojem se upozorava na navodne piromane, uskoro se, međutim, pokazao lažnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi članovi stranice. Ja vam se ispričavam na objavi vezanoj uz mercedes i škodu koji su navodno viđeni kako pokušavaju ili su izazvali požare. Potresen cjelodnevnim iscrpnim vjestima o novim požarima, ljut itd. Vidio sam podjele tih objava, kopirao i zalijepio na zid. Brzopleto i naivno, i eto sad me neki tuže policiji, neki ovo neki ono, a cilj mi je bio samo pomoći, al eto nema veze spreman sam i snositi posljedice… Mogu vam samo obećati da se neće ponoviti slične stvari… Još jednom oprostite’, objavio je kasnije administrator stranice Vatrogasci - Oni su naši heroji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, brojni građani su i dalje uvjereni kako su požari podmetnuti zbog same činjenice da je vatra u razmaku od nekoliko sati planula na dvadesetak mjesta, piše Slobodna Dalmacija. No, iz vatrogasnih službi pozivaju na oprez s ovakvim konstatacijama te naglašavaju kako se jedino očevidom može utvrditi kako je požar nastao.

UŽIVO! SPLIT JE OBRANJEN, ALI I DALJE TRAJE BORBA ZA OKOLICU: U zadnja 24 sata ozlijeđeno čak 80 vatrogasaca, u Split stigao premijer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, iako više izvorišta požara u kratkom roku doista budi sumnju u ljudski faktor, postoji i cijeli niz prirodnih fenomena koji su mogli prouzročiti ovako kataklizmičan požar, a jedno od njih ponudio je i vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina koji je, kako je rekao, na svoje oči vidio kako vatra doslovce može preskočiti s jednog mjesta na drugo, piše spomenuti list.

"Vatra je bila toliko jaka da smo u nekoliko navrata vidjeli kako gori dim. U takvim okolnostima požar se doslovce prenosi zrakom, nošen jakim vjetrom u nekoliko sekundi može izazvati plamen na sasvim drugom mjestu. Jasno da se ljudima tada čini da je požar podmetnut, ali to ne mora biti tako. Naravno, to je samo jedno od mogućih objašnjenja, konačan sud o uzrocima požara donijet će policijski očevid i to je jedino relevantno", rekao je Glavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok mještani s opožarenog područja ukazuju na mogućnost da su požari podmetnuti, u splitskoj policiji ističu kako se još uvijek ne može govoriti o uzrocima.

"Tek kada požar bude ugašen, na mjestu događaja može biti obavljen očevid koji bi trebao pokazati koji je uzrok tog požara. Do tada ne možemo govoriti o njegovu nastanku. Policija radi po dojavama građana, a jesu li one točne pokazat će se uskoro", kratko je na upit Hine odgovorila Ana Čepić iz splitske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U POŽARU U SPLITU OZLIJEĐENO 80 VATROGASACA, MEĐU NJIMA IMA I CIVILA: ‘Prava je sreća da nema teže ozlijeđenih’

OTKRIVENA STRAŠNA BILANCA VATRENE STIHIJE: ‘U 36 godina staža nikada nisam vidio gori požar’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo