problem otpada / Jesu li centri za gospodarenje otpadom skup promašaj? Pulsko smetlište od 200 mil. kn smrdi, prosvjeduju građani ali i nova gradska vlast

Službeno se ne zovu smetlišta nego "centri za gospodarenje otpadom"

10.9.2021.
7:00
VOYO logo

Svi pišu o tome kako se naš ultimativni superpar, premijer i predsjednik, napokon slaže oko nečega - obojica su za lagane korona mjere. Ali nije to jedino oko čega su harmonični.  Milanovićev SDP prije 10 godina je zacrtao, a Plenkovićev HDZ do danas nastavio apsolutno isti pristup prema smeću. Odnosno nekoliko milijardi kuna vrijednom projektu gradnje 13 velikih smetlišta. U koje treba ići svo smeće Hrvatske.

Službeno se ne zovu smetlišta nego "centri za gospodarenje otpadom". Tom planu se protive MOST i u zadnje vrijeme Možemo, ali bez obzira na njih - plan i dalje postoji, redovno se pojavljuje u predizbornim programima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar je u tome da se centri jako sporo grade, a sad se postavlja i pitanje - trebaju li se uopće graditi? Jedan od rijetkih dovršenih centara, novi skupi moderni Pulski Kaštijun, užasno smrdi i pored njega se ne može živjeti. Tako barem kažu njegovi susjedi. Sad je krenula prava mala buna, a među pobunjenicima je i nova gradska vlast. Dakle, protiv smrada sa smetlišta se buni i novi gazda smetlišta.


Ovo su snimke iz zraka najsuvremenijeg hrvatskog smetlišta, a ovo su snimke sa strane kroz ogradu - unutra nas danas nisu pustili pa nismo vidjeli izbliza što točno toliko smrdi da se Pula digla na noge. Smrde plaže, parkovi, restorani i apartmani.

 "Svaki treći ili četvrti dan u razmacima od 6 do 8 do 9 navečer je najgadnije. Po ljeti je puno intenzivnije a ovako kad je malo hladnije… ali opet se i tada osjeti", rekao je djelatnik restorana u Pomeru Ervin Kurteši. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Smrad je nesnosan, osjetimo ga skoro svaki dan. Može se reći svaki dan. Bude jači, bude slabiji, nekada prosto štipa za oči, gušimo se, davimo se. Prljavština se osjeća u zraku, ne znamo koliko će to utjecati na naše zdravlje", rekla je obiteljska iznajmljivačica iz Banjola Ljiljana Radić,. 

 "Ovdje smo došli na odmor, vrlo romantično, idilično i zeleno ali smrdi užasno pa razmišljamo da ranije odemo kući i da se više ne vraćamo.". rekao je Damian Domin iz Njemačke. 

Smetlište službenog naziva Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun trebalo je progutati svo smeće Istre. Ali oni koji su ga gradili kažu nismo mi krivi nego Općine i Gradovi koji dovoze više smeća nego smo mi predvidjeli. Ljeti je to čak 50% više.

"Zašto nije bilo uspjeha? U čemu je problem s komunalcima u gradovima i općinama u Istri? -Prvo to iziskuje njihovo dodatno angažiranje i dodatne troškove", rekao je Valerio Drandić, predsjednik nadzornog odbora Kaštijuna ispred Istarske županije.

I tako je smetlište na čiju se gradnju potrošilo 200 milijuna kuna na kraju premalo. Gradilo se za vrijeme apsolutne vlasti IDS-a, a sad kad IDS više nema gradonačelnika Pule - dogodila se bizarna situacija.
 Građane koji su ovaj tjedan prosvjedovali protiv smrada podržala je i nova pulska vlast. Dakle, vlast koja upravlja smetlištem podržava one koji se protiv smetlišta bune.

 "Pula će kao većinski vlasnik svoj dio problema riješiti međutim onaj tren kad mi riješimo svoj dio problema taj će se problem preliti na ostale komunalce i jedinice lokalne samouprave", rekla je Koviljka Aškić, savjetnica gradonačelnika za zelene politike i gospodarenje otpadom.

Odnosno patit će male općine koje sada računaju da ovdje mogu dovoziti svoje smeće.

 "U principu je projektirano za rješavanje komunalnog otpada međutim mi jako puno dobivamo i proizvodnog otpada pogotovo iz raznih restorana diljem Istre", rekao je Ivo Lorencin, inicijativa Čist zrak duga ljubav.

I to je samo jedan od temeljnih problema ideje Centara za gospodarenje otpadom. Ako je ovo ogledni primjer za cijelu Hrvatsku - pitanje je je li najpametnije rješenje iste ovakve ogromne centre graditi i u ostatku zemlje.



Ali još uvijek je službeni plan ove Vlade gradnja ovakvih centara - trenutno se pripremaju eu projekti, izdaju dozvole, a onda kreće gradnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo