MA KAKVI STANOVI I KUĆE! / Jeste li znali da u Hrvatskoj možete kupiti i dvorce? Cijene nekih od njih manje su nego cijene stanova u Zagrebu

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Dvorci nisu novitet na tržištu nekretnina, a neki se mogu kupiti relativno povoljno

27.8.2023.
20:05
Boris Scitar/PIXSELL
VOYO logo

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih su godinu dana otišle u nebesa. Ova tema na repertoaru je gotovo svakog tjedna, a bacite li oko na neke od popularnih oglasnika u Hrvatskoj, u ponudi ćete pronaći još jedan tip nekretnina koji se prodaje.

Vjerovali ili ne, ako ste dovoljno bogati, u Hrvatskoj možete kupiti i dvorac, a s obzirom na to kakve su cijene stanova i nekretnina u Hrvatskoj, neki od njih su povoljniji od primjerice nekih stanova na top lokaciji u Zagrebu ili Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OSINJE GNIJEZDO' /

Stručnjak razotkrio zašto AP i Vlada ne uvode porez na nekretnine: 'Hrvatska ide prema klubu najgorih država'

Image
'OSINJE GNIJEZDO' /

Stručnjak razotkrio zašto AP i Vlada ne uvode porez na nekretnine: 'Hrvatska ide prema klubu najgorih država'

Dvorac Bela

Dvorac Bela nalazi se u mjestu Bela u Varaždinskoj županiji i već se duže vremena prodaje.

Cijena ove nekretnine je 430.000 eura, no dvorac ćete morati kompletno adaptirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekrasan kasnorenesansni dvorac/kaštel sagrađen kao pravokutna utvrda s četiri manje okrugle kule na uglovima i trokatnom pravokutnom ulaznom branič-kulom na sredini zapadnog obrambenog zida. Nalazi se u današnjem naselju Bela na području Novog Marofa na apsolutnoj visini od 200 m. Veličina kaštela iznosila je okvirno 41x31m, a unutar obrambenih zidova smještena je masivna jednokatnica pravocrtnog tlocrta, oslonjena zapadnim pročeljem na branič-kulu. Dvorac je okružen plitkim obrambenim jarkom, a do Prvog svjetskog rata tamo se nalazi i drveni most. Središnji dio dvorca dobro je očuvan, dok su obrambene kule djelomično urušene. Dvorac je kao što je već spomenuto ili sagrađen ili obnavljan oko 1605. godine, a ponovno se obnavlja u 18. stoljeću kada je na SZ okruglu kulu dio bedema naslonjena visoka prizemna pravokutna građevina, koja je premostila obrambeni jarak dvama lukovima. Cijeli se kompleks u 19.st. uređuje u stilu historicizma te je tada ulazna kula povišena za jednu razinu, a stari uži prozori zamijenjeni su današnjim većim. Bela I. se svrstava u skupinu nizinskih renesansnih kaštela talijanskog tipa koje se grade u 15. i 16. stoljeću", stoji u opisu na Njuškalu.

Image
Foto: FOTO: Njuškalo/ Biliškov nekretnine

Ukupna bruto površina dvorca je 1215 m2 (neto 810 m2), a površinu čine prizemlje, kat i potkrovlje dvorca, prizemlje manje kuće koja se nalazi neposredno uz dvorac te još jednog objekta od 300 m2. Ukupna površina zemljišta je 32.000 m2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorac je potrebno kompletno renovirati, krovište objekta je obnovljeno i izvedeni su priključci za vodu, struju i plin. Za dvorac postoji idejni elaborat i kompletna studija konzervatora.

Dvorac u Oroslavju

Na prodaju je i još jedan biser - dvorac s perivojem u Oroslavju Donjem, no, za njega ćete trebati izdvojiti nešto veću svotu - ravno milijun eura. Ovaj barokni dvorac iz 1770. godine tlocrtne je površine od 1270 m2 s četiri krila. Dvorac je tokom više stoljeća promijenio nekoliko vlasnika, a sastoji se od tri krila koja tlocrtno čine slovo U: glavno sjeveroistočno krilo je veće i krovištem nadvisuje manja i uža bočna krila, a konjušnica i prigradnje bočnim krilima zatvaraju unutrašnje dvorište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

"Svod glavne dvorane na katu oslikan je zidnim slikama alegorijskog sadržaja, nastalim potkraj 18. stoljeća. U iluzionističkoj arhitektonsko-figurativnoj kompoziciji, unutar rubno naslikane balustrade i blago naoblačenog neba, prepoznajemo grčko-rimske bogove i heroje među kojima je i poletni Merkur. Zidne slike u ostalim sobama na katu i u hodniku nastale su u 19. stoljeću. U glavnoj dvorani očuvana je još posljednja peć ukrašena cvjetnim i voćnim viticama", navode u oglasu.

Ovaj dvorac može se pohvaliti krasnim perivojem u koji se ulazi kroz raskošni i veoma lijep barokni portal. Ispred istočnog pročelja dvorca nalaze se dva barokna kamena kipa iz 18. stoljeća. Pored brojnih četinjača i listača, domaćih i unesenih iz mnogih krajeva svijeta, u perivoju se nalazi i veći broj posebno uzgojenih vrtnih formi drveća (grab, bukva, jasen, sofora), baroknih kipova s mitološkim bićima (Flora, božica cvijeća i Satir), a perivoj posjeduje zanimljivu faunu. Naime, od 1980. do 1983. godine u njemu je zabilježeno 37 vrsta ptica, koje su svoja gnijezda savile u granama parkovnog drveća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorac Vinica

Za 'samo' 800.000 eura, možete kupiti i dvorac Vinica. "Sjeverozapadno od Varaždina (15 km) uz magistralnu cestu Varaždin - Maribor, svega devet km od granice sa Slovenijom nalazi se impresivni dvorac iz 17. stoljeća", navodi se u oglasu.

Ovo je četverokrilno zdanje korisne površine 2000 m2 (bez podruma i potkrovlja) s atrijem u sredini, a velikom zemljištu površine oko 6 ha (1 ha=100x100 m2) pripada i put. Dvorac se sastoji od dijela u kojem su podrumi, prizemlja, kata i visokog potkrovlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali Tabor

Ako iskeširate 570.000 eura, možete postati vlasnik dvorca Mali Tabor koji se nalazi u Humu na Sutli.

Dvorac je tlocrtne površine 1254 m2 , a nalazi se na zemljištu površine 50.570 m2. "Iako je stariji, kaštel Mali Tabor spominje se prvi put u pisanim izvorima na kraju 15. stoljeća. U fasciklima arhiva obitelji Ratkaj nema podataka koji bi sa sigurnošću ukazivali na vrijeme i njegove graditelje. Od druge polovine 13. stoljeća obližnji plemićki grad Vrbovec sjedište je vrbovečkoga ili velikotaborskog vlastelinstva, čijom propasti sredinom 15. stoljeća kaštel Mali Tabor preuzima njegovo sjedište. Od 1490. do 1504. g. u posjedu je hrvatsko − ugarskog bana Ivaniša Korvina. Gotovo tri stoljeća njime gospodari moćna ugarska obitelj Rattkay (1524. − 1793.). Tijekom njihove vladavine potkraj 17. stoljeća renesansni kaštel bio je pregrađen u dvokrilni dvorac s unutrašnjim dvorištem i četiri cilindrične kule, od kojeg je preostao zapadni i sjeverni obrambeni zid. U 19. stoljeću nadograđen je u jednokatni barokni dvorac, tada je srušen sjeverni obrambeni zid kaštela, a prostor između gospodarske zgrade i aneksa istočnoga krila dvorca dobiva novi ulazni portal", navodi se u oglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Duhovi, vrištanje, požari - zavirite zu ovaj ukleti dvorac u Portugalu

Dvorac Zabok

Na stranici Nekretnine Croatia, za prodaju je oglašen i dvorac Zabok. Ovaj prekrasni objekt koštat će vas dva milijuna eura, a površine je 1714 m2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorac u središtu Hrvatskog zagorja na imanju površine 23.000 m2, iz temelja je renoviran, s interijerom uređenim u baroknom stilu te je prenamijenjen u hotel.

Ovo prekrasno zdanje obuhvaća raskošne prostorije u kojem se "isprepliću moderno i tradicionalno, urbano i ono domaće, lokalno. Bajkovita, plemenitaški uređena unutrašnjost u spoju sa prekrasnim, decentno uređenim vanjskim prostorom koji se međusobno dobro povezuju, čine ovaj dvorac posebnim", navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prizemlju i suterenu dvorca smješten je restoran s nekoliko dvorana, kapaciteta od 40 do 200 gostiju i terasom, koja može primiti do 150 gostiju. Na katu dvorca nalazi se crveni salon, kapaciteta do 60 gostiju, opremljen za seminare i manje kongrese i ostala prigodna događanja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo