velike neproporcionalnosti / Jeste li znali da je ostavljanje blata na cesti kažnjivo do 1.000 kuna? Doznajte i ostale bizarne kazne

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U prometu ima zaista mnogo bizarnih prekrašaja o kojima inače ne vodimo računa, pa čak ni ne znamo da postoje. Koji su to, doznajte u prilogu

17.12.2015.
22:40
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Koliko ste puta nakratko otvorili vrata tijekom vožnje, a da ni pomislili niste da ste upravo prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama? Naime, upravo Članak 164.  kaže kako je otvaranje vrata u vožnji strogo zabranjeno, a predviđena kazna za taj prekršaj iznosi 300 kuna. 

Ako primjerice ostavite otvoren prozor i udaljite se od automobila 20-ak metara kako biste primjerice podigli novac s bankomata, mogli biste biti kažnjeni. I to također s 300 kuna. Takva je kazna prošlog mjeseca ispisana u Zagrebu. Prema istom članku kažnjivo je i ostavljanje ključa u automobilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samim time spriječili bi eventualno nekakvo otuđenje, znači štetu u materijalnom smislu", rekao je Darko Grac, Služba za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije.

Problema s policijom mogli biste imati i ako zapnete u blatu. Ako velik dio blata s guma završi na cesti, mogli biste dobiti kaznu od 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da je kažnjivo jer sam vozač i profesionalac, znam da je kažnjivo i kad to napravim s kamionom, uvijek to očistim da ne nastradam", rekao je Marijan iz Daruvara.

U policiji uvjeravaju, zbog par pahulja nećemo vas kazniti, ali zbog puno snijega - hoćemo, sa 700 kuna. Doduše, u slučajevima kazni manjih od 1000 kuna može se izreći i samo usmeno upozorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I manji dio tih relativnog nepozatih prekršaja isto tako utječu na sigurnost prometa na cestama i tu svakako ne možemo njih nazvati nekakvim bizarnim kaznama", dodao je Grac. 

Istovremeno, nevjerojatno je da je lani ulovljeno skoro 600 ljudi kako u naselju voze preko 100 na sat. Skoro osam tisuća vozača kažnjeno je zbog više od jednog i pol promila, čak 8600 vozilo je bez položenog ispita, 18 tisuća neregistriranim vozilom. 40 tisuća kažnjeno je zbog korištenja mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali stručnjaci isto tako upozoravaju kako neke kazne nisu proporcionalne. Primjer je nedostavljanje podataka o vozaču u roku od 15 dana.

"Postoje zaista banalne prometne kazne, primjerice ako vi parkirate svoj auto i zaboravite javiti tko je taj auto vozio dobijete kaznu do 2000 kuna", rekao je sudski vještak za promet Goran Husinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako u isto vrijeme vozite dijete bez sjedalice - kazna je četiri puta manja.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo