Jeste li zadovoljni svojim liječnikom? Ocijenite ga!

Virtualno povećalo stoji nad glavama hrvatskih liječnika. Studenti zagrebačkog Prirodoslovno-Matematičkog fakulteta pokrenuli su internet stranicu najdoktor.

5.8.2011.
16:10
VOYO logo

Portal je podijeljen po županijama, gradovima i općinama kako bi se pacijenti lakše snalazili, a ocjenjuju se razina pomoći, ljubaznost, vrijeme čekanja, osoblje i pridržavanje zakona i etičkih načela. Korisnici mogu uspoređivati ocijenjene liječnike prema specijalizaciji, mjestu boravka, zdravstvenoj ustanovi i pet navedenih parametara.

Namjera portala nije diskreditiranje zdravstvenih djelatnika, upravo suprotno već poticanje na što veći angažman i nagrađivanje najboljih, navode pokretači stranice Bruno Dimić, Lovre Kelam i Bojan Miličević .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ideju smo došli nakon nekoliko neugodnih i smiješnih iskustava s doktorima koje smo međusobno prepričavali. Tijekom razgovora ideja je došla sama od sebe pa smo zaključili da bi ovakav način informiranja koristio pacijentima, doktorima i zdravstvenim institucijama. Ovo nije krajnja verzija jer smo uvjereni da se mnoge stvari mogu poboljšati a samim time i stranica učiniti relevantnijom", kaže jedan od pokreača za Novi list.

Apeliraju na pacijente da pokušaju biti što objektivniji pri komentiranju liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je već određenih komentara od strane liječnika, većinom su to poruke podrške i savjeta u svrhu daljnjeg razvoja stranice. Naravno da se nekim liječnicima neće sviđati komentari o njihovom radu, mi se nadamo da će ih to 'natjerati' na kvalitetnije obavljanje posla. Naravno, sve zlonamjerne i uvredljive komentare ćemo odmah izbrisati", kažu pokretači portala najdoktor.com.

Pobuna u Njemačkoj

U svijetu ima stranica sličnih Najdoktor.com, primjerice u SAD-u, Kanadi i još nekim zemljama koje funkcioniraju po sličnom principu. Sličan portal postoji i Njemačkoj, a namijenjen je za oko 30 milijuna njemačkih osiguranika koji imaju mogućnost anonimnog ocjenjivanja svojih liječnika . Ovaj portal pokrenula su zdravstvena osiguranja AOK i Barmer GEK, a rezultati se za pojedinog liječnika objavljuju tek kada se o njemu izjasni najmanje deset pacijenata. Upitnike smiju ispunjavati samo osiguranici gore navedenih osiguravatelja i to nakon registracije svojim brojem osiguranja, no rezultate ocjenjivanja mogu koristiti svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deutsche Welle prenosi da kada je prije dvije godine najavljen ovaj portal, liječnici su masovno prosvjedovali, a portal je nazivan "stupom srama za medicinare". Pokretači pak tvrde da o tome ne može biti riječi, jer će se liječnike sustavno izvještavati o mišljenjima njihovih pacijenata, što im može poslužiti i kao motiv za poboljšanje kvalitete usluge.

No, njemački medicinari su i dalje sumnjičavi, a njihova liječnička komora je najavila da će provesti opsežno ispitivanje novog portala navodeći da je internet teško kontrolirati te da portal na mnoga pitanja ne može dati odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102040647006 arti-201105180724006 arti-201102180354006 arti-201106010212006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo