Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?

Kukuriku koalicija, HDZ i manjine dogovorili su se da će zajednički predložiti dokumente za referendum i sve ono što treba promijeniti kako bi se referendum održao 22. siječnja.

23.12.2011.
0:30
VOYO logo

Za vrijeme sjednice Sabora sastali su se Klubovi zastupnika zajedno s budućim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi raspravili nesuglasice oko tri predložena zakona koja se tiču Europske unije i referenduma. Kukuriku koalicija, HDZ i manjine dogovorili su se da će zajednički predložiti dokumente za referendum i sve ono što treba promijeniti kako bi se referendum održao 22. siječnja. S druge strane ostali su Hrvatski laburisti i HDSSB koji imaju nešto drugačiji stav, odnosno koji misle da bi se referendum trebao odgoditi za sredinu veljače. "Dogovorili smo se također da početak redovne sjednice Sabora 15. ili 16. siječnja tematski posvetimo hrvatskom članstvu u EU. To je dobra ideja, jer će se dogoditi neposredno prije referenduma. Ovo ocjenjujem jednim vrlo kvalitetnim dogovorom",rekao je Zoran Milanović. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je kako joj je drago da je prihvaćen njen prijedlog da se izmijene tri dokumenta.

Kako uvjeriti euroskeptike?

"Zašto? Zato što je projekt ulaska u EU projekt koji je do potpisivanja ugovora vodio HDZ, odnosno Vlada, to je naš projekt i mi ćemo sve projekte koji su na tom tragu podupirati. Važno je hvatati doslovce svaki dan kako ne bismo izgubili rokove za ratifikaciju i kako bismo doista 1. srpnja 2013. postali članica EU", ustvrdila je Jadranka Kosor te dodala kako će ovaj prijedlog supotpisati i u petak o njemu raspravljati. Milanović je kazao kako je sve što je dosad učinjeno na informiranju oko EU trebalo uvjeriti i euroskeptike da se odazovu na referendum. "I referendumsko pitanje je vrlo jednostavno i ogoljeno 'Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?' Za-Protiv. Bitno je da odaziv bude reprezentativan i da daju podršku nečemu što je hrvatski milenijski cilj", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo