Jeste li spremni za promjene pravila bacanja otpada: Kazne i 10.000 kuna!

Dobar dio onoga sto kupujemo, prije ili kasnije zavrsi u otpadu. No, i tu se od srpnja mijenjaju pravila igre! Nema vise bacanja na jednu hrpu vec cemo morati odvajati otpad u vlastitim domovima.

3.5.2014.
9:36
VOYO logo

U jednoj ulici u Zagrebackom Zaprudu postoje cak cetiri eko otoka, sa tri do sest razlicitih kanti za smece. Tetrapak od mlijeka ili ispisana biljeznica zavrsit u kontejneru za papir, plasticnim bocama ili ambalazama.

Kada na primjer kupite pakirano meso, mjesto mu je u zutim kontejerima, a odvajat ce se cak i tekstil. Dakle, bas svako kucanstvo morat ce imati omoguceno razvrstavanje otpada u blizini kucnog praga, pise Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ce to biti blizu ipak ovisi o velicini mjesta ili grada u kojem zivite, u manjim mjestima mogu se organzirati i mobilni uredaji za prikupljanje otpada. A ako ste mislili unatoc svemu ne promijeniti svoje navike, mozda se predomislite kada cujete da ce vam komunalni redar ispisati kaznu od 3 pa sve do 10.000 kuna ako nepravilno razvrstavate otpad. Bolje razvrstavanje znacit ce i manje racune.

Kamo s kantama?

Prema novom zakonu o gospodarenju otpadom, svi gradovi i opcine do srpnja moraju omoguciti gradanima razvrstavanje otpada vec na "kucnom pragu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvrstavat ce se papir, staklo, metal, plastika, tekstil i komunalni, odnosno kuhinjski otpad. No koliko ce kante za razvrstavanje biti blizu necijem kucnom pragu ne odreduje zakon, vec strucnjaci. A to nece biti isto u cijeloj zemlji.

'Jedna dalmatinska kala, zaista bi bilo neprimjereno postaviti pet kanti u jednoj kali, prvo ih nemate gdje postaviti, a i nagrdili bi izgled stare gradske jezgre, zato postoje drugi modeli. Struka ce dati modele, jesu li to vrecice, reciklazna dvorista', rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zastite okolisa i prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradovi i opcine koji to ne ucine ostat ce bez novca. Svaka tona nerazvrstanog otpada koja prijede granicu dopustenog, placat ce se visestruko skuplje.

'Ukoliko se ta fiksna kvota premasi onda ide jedna druga cijena i samim time gradovi i opcine su motivirani da uvedu sustav primarnog odvajanja', dodaje Dokoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo