SREĆA ILI PROKLETSTVO? / Jeste li skužili da Sanadera i Plenkovića spaja ptičja 'kakica'? Analitičar secirao 'bombardiranje': 'Možda je taj joker iskoristio drugdje'

MOST bi činio sve da HDZ ode i okupio bi cijelu opoziciju kontra HDZ-a, a Domovinski pokret se izričito ne ograđuje, komentirao je situaciju na političkoj sceni Krešimir Macan

7.9.2023.
9:25
VOYO logo

"HDZ je već u kampanji", rekao je za RTL Direkt politički analitičar Krešimir Macan komentirajući odluku o ukidanju prireza te dodao kako pola zaposlenih prima plaću ispod 6000 kuna, ispod 800 eura. "Konzistentni birači se nalaze među slabije obrazovanim i oni koji time automatski imaju manje plaće. I ako na 800 ili 700 eura dobiju 40 eura, e to je njima velika povišica. Znači, 300 kuna gore je njima ipak povišica", ističe Macan.

Macan se dotaknuo i teme europskih i parlamentarnih izbora. Istaknuo je da ne postoji zakonska prepreka da se događaju isti dan, ali da bi to potencijalno moglo uzrokovati puno problema u provedbi. Dodaje da bi provedba istog dana mogla osigurati veću izlaznost na europske izbore: "ali to bi značilo da bi u EU parlament ušli ljudi koji inače ne bi ušli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa uvijek je manja izlaznost odgovarala većim strankama jer njihovi uvijek izađu, oni ih nekako izvuku. Evo, laburisti nisu stajali loše 2014. Imali su sedam posto, ali na kraju nisu izvukli ni tri i pol posto na Europskim izborima", zaključuje Macan.

Datum izbora

"HDZ je govorio od početka da bi to bio Uskrs, nekakvo proljeće i ima smisla da bude proljeće. Imamo onu božićnu pauzu do 15. siječnja. I onda bi parlamenta bilo nekih mjesec danas, raspustio bi se i onda idu dva mjeseca kampanje", kazao je Macan te se dotaknuo i predsjednikovog negodovanja oko tog datuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Deset eura manje ili 40 eura više? Izračunali smo kolika će biti plaća Zagrepčanima

Zoran Milanović, naime, govori da bi se izbori trebali održavati svake četiri godine, znači na ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na vladajućima je da u zadnjoj godini odrede kad će raspustiti Sabor. Većina raspušta Sabor. Ali ako je Milanović protiv neće biti na isti dan", govori Macan.

Umirovljenici važna karika

Macan ističe da su umirovljenici posebno važna karika na izborima s obzirom na to da se nalaze u najtežoj ekonomskoj situaciji zbog inflacije. "Oni su zahvalno biračko tijelo, s malim primanjima i pod udarom inflacije", govori Macan te komentira mogućnost pojave treće opcije : "To bi se moglo dogoditi. Tu će biti borba za umirovljeničke glasove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST bi činio sve da HDZ ode i okupio bi cijelu opoziciju kontra HDZ-a, a Domovinski pokret se izričito ne ograđuje. On jedino kaže da ne želi biti s Pupovcem u koaliciji što može biti problem u slaganju, ali politika je pragmatična pa će se na kraju dogovoriti, kazao je Macan te dodao po pitanju Domovinskog pokreta: "U Slavoniji nema nikoga osim njih i HDZ-a. Oni će definitivno, hajmo reći, i da ne rade ništa imati dobar rezultat u Slavoniji."

Image
IMAMO VIDEO /

Pokakila se ptica na Plenkovića usred davanja izjave: 'Vidiš ti, ovo je sreća!'

Image
IMAMO VIDEO /

Pokakila se ptica na Plenkovića usred davanja izjave: 'Vidiš ti, ovo je sreća!'

Na pitanje novinarke dotaknuo se i nedavnog galeba koji je "bombardirao" Plenkovića i paralele sa Sanaderom kojeg je svojevremeno također pogodila ptica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li to sreća ili prokletstvo, odgovorio je: "Pa vidjet ćemo. Uvijek se kaže da je sreća, pa hajmo tako. Ali pitanje je što se dogodilo u međuvremenu. Možda je taj joker iskoristio negdje drugdje".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo