'JESEN ĆEMO DOČEKATI MIRNO': / Primorac je optimističan, a odgovorio je i Đikiću: 'On može vrlo jednostavno riješiti svoje dileme...'

Image
21.2.2021.
20:30
VOYO logo

'On (Đikić) može vrlo jednostavno riješiti svoje dileme, dođe, ponovi rezultate na uzorku i uvjeri se u njihovu objektivnost', poručio je Dragan Primorac

Dragan Primorac , član znanstvenog savjeta Vlade RH, jedan je od autora serološkog istraživanja koje je pokazalo da je 26 posto stanovnika Zagreba imalo koronavirus i steklo antitijela. Primorac je za RTL Danas kazao kako su preliminarni rezultati tog istraživanja "jako zanimljivi" te da su "ljudima donijeli optimizam".

Na pitanje hoće li slično istraživanje biti napravljeno i na razini Hrvatske, Primorac je kazao da ne bi bilo veće razlike jer se radi o sličnoj populaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČETVRTINA ZAGREPČANA IMA PROTUTIJELA NA KORONU: /

Lauc i Primorac objavili rezultate istraživanja

Image
ČETVRTINA ZAGREPČANA IMA PROTUTIJELA NA KORONU: /

Lauc i Primorac objavili rezultate istraživanja

'Virusu je teže s rezultatima koje znamo'

"Mi ćemo napraviti analizu i onih tvrtki gdje postoji jedna interakcija između pojedinih ljudi, primjerice kao iz bolničkog sustava, gdje veći broj ljudi bili u kontaktu s virusom i razvio antitijela", kazao je.

Dodao je da je kolektivni imunitet populacije sada oko 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već vidimo da imamo 34 posto radne aktivne populacije koja bila u kontaktu s virusom. To je jako dobro i kada vidimo dinamiku cijepljenja i prirodnu procijepljenost, uvjeren sam ćemo sljedeću jesen dočekati mirno. Ove mjere koje idu na postupno otvaranje i kako idemo bliže proljeću su mudre i potrebne. Ne samo zbog gospodarstva, nego i zbog jedne objektivne situacije kada znamo da je svaka treća osoba bila u kontaktu s virusom. Samim time virusu je teže s postojećim rezultatima koje znamo", ustvrdio je Primorac.

'Đikić jednostavno može riješiti svoje dileme'

Primorac se osvrnuo i na kritike koje je na rezultate spomenutog istraživanja uputio znanstvenik Ivan Đikić. Đikić je ranije kazao kako je "malo vjerojatno, ako se nepristrano bira populacija na početku studije, imati 35% pozitivnih na 500 testiranih, a onda 25% na tisuću testiranih. Kada toliko promašite na testiranju, studenti padaju na ispitima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada mu Primorac odgovara: "On može vrlo jednostavno riješiti svoje dileme, dođe, ponovi rezultate na uzorku i uvjeri se u njihovu objektivnost".

Na pitanje kako to da država nije provela istraživanje kakvo su proveli on i Gordan Lauc, Primorac je kazao da su "manji i puno fleksibilniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odredili smo odvojiti novac. Radi se o hrvatskom interesu a u konačnici vjerujem da smo stimulirali državu da napravi jedno veće istraživanje koje će, vjerujem, biti od posebnog značaja", rekao je Primorac.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo