PRVI PUT U HRVATSKOJ / Jedno od ključnih imena britanske elektronske glazbe nastupa na SuperUhu

Image
Foto: Wikipedia

Pravog imena Tom Jenkinson, Squarepusher je promijenio elektronsku glazbu spojivši je s utjecajima jazza

24.5.2016.
18:40
Wikipedia
VOYO logo

Squarepusher, jedno od ključnih imena britanske elektronske glazbe, po prvi će puta nastupiti u Hrvatskoj, i to na SuperUho festivalu u Primoštenu.

Pravog imena Tom Jenkinson, Squarepusher je poznat po činjenici da vrlo pažljivo bira festivale na kojima nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za SuperUho, međutim, priprema pravu poslasticu pošto na aktualnoj turneji po prvi puta svira s bendom nazvanim Shobaleader One.

Kao sin jazz bubnjara, Jenkinson je odrastao slušajući ploče Milesa Davisa, Charlieja Parkera i Arta Blakeyja, a vrlo brzo je krenuo očevim stopama pa je tako tijekom srednje škole svirao bas gitaru i bubnjeve u nizu lokalnih grupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom devedesetih dolazi u doticaj s glazbom techno pionira Carla Craiga i grupe LFO i tu kreće priča o čovjeku koji je u svom radu pomirio dvije na prvi pogled teško spojive krajnosti kao što su plesna elektronika i progresivni jazz kojim je bio opsjednut od najranijeg djetinjstva.

Nakon što je tijekom 1995. u samo nekoliko mjeseci od potpune opskurnosti izrastao u veliku nadu bujajuće britanske drum&bass scene prihvatio je poziv već etabliranog Richarda Jamesa, poznatijeg kao Aphex Twin, pa za njegov Rephlex Records uskoro objavljuje album prvijenac "Feed Me Wierd Things". Inicijalne reakcije kritike i publike su bile takve da je Tom uskoro obasut ponudama niza renomiranih izdavača, među kojima odabire Warp Records čiji mu se izbor izvođača najviše svidio, a za kojeg je nešto ranije potpisao i sam, sada već njegov dobar prijatelj, Aphex Twin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proboj u prvu ligu osigurao mu je sljedeći "Hard Normal Daddy" 1997., nakon čega je izdao još 12 vrlo uspješnih i cijenjenih albuma.

Spomenuta turneja također je ocijenjena u superlativima te su  Shoebaleader One već proglašeni jednim od najboljih fusion sastava današnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće SuperUho održava se od 1. do 3. kolovoza, a ulaznica do 18. lipnja košta 220 kuna (potom 250).

Dodajmo i kako Iskon, glavni sponzor festivala, priprema brojne nagradne igre zbog čega ne bi bilo zgorega da pratite njihove društvene mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo