Presjek mandata Krstičevića: / Jedni ga hvalili za vraćanje dostojanstva vojnicima, drugi mu zamjerali fijasko s nabavom aviona

Pad vojnog školskog aviona Zlin i gubitak života dvojice pilota, za ministra Krstičevića bilo je previše.

8.5.2020.
18:50
VOYO logo

Mandat sada već bivšeg ministra Damira Krstičevića bio je kontroverzan. Dok su neki ovog bivšeg ratnog zapovjednika hvalili za vraćanje dostojanstva vojnicima i poboljšanje njihovih životnih uvjeta, drugi su mu zamjerali fijasko s propalom nabavom izraelskih borbenih aviona. 

Premijer je znao isticati kako je Damir Krstičević emotivan. Emocije su ga vodile i prvi put kada je nudio ostavku još tijekom požara u Dalmaciji, a čini se i sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad vojnog školskog aviona  Zlin i gubitak života dvojice pilota, za ministra Krstičevića bilo je previše.

"Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH", rekao je Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj godini hrvatsko ratno zrakoplovstvo ostalo je ministar obrane u odlasku bez četvorice pilota, dvojica su život izgubila krajem siječnja u padu helikoptera Kiowa Warrior. U isto vrijeme dodatni pritisak na Krstičevića bila je pogrešno ispunjena imovinska kartica. 

2017. dao neopozivu ostavku

"Piše tip nekretnine ja kažem vikendica, vidimo sada da je kuća s okućnicom, piše površina, ja stavim 120 stambene površine , vidimo sada nisam prijavio 182 okućnice to je gola istina", rekao je 1. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tada se spominjala ministrova ostavka. No, premijer je bio na strani ministra.

"Da ga ne hvalim previše, ali je napravio mnogo više nego mnogi ministri, ne samo da je stavio u središte hrvatskog vojnika njegova prava status, proračun modrenizaciju HV-a, aktivno sudjelovanje u onim operacijama u kojima trebamo kao saveznici, jačanje HV-a, domovinske sigurnosti, strategiju nacionalne sigurnosti", govorio je tada Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vojni analitičari donošenje Strategije nacionalne sigurnosti smatraju velikim uspjehom, baš kao i ulaganje u ljude, vraćanje terenskih i dodataka za stražu i dežurstvo, povećanje naknade za dragovoljne ročnike.

"Ako se željelo osigurati ljudstvo koje je kvalitetno zdravo tu se moralo ići u promjene pristupa u politici plaća i kadrovskog pribavljanja ljudi i to je nešto što je Damir Krstičević uspio dobro napraviti, nije dvojbeno da mu djelatni dio oružanih snaga uzima kao plus", ističe vojni analitičar portala Obris Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je ministratvo obrane 2016. preuzeo od Josipa Buljevića, od tada je vojni proračun podigao za oko milijardu i 300 milijuna kuna. Vojsku je vratio u Sinj, Vukovar, Varaždin, Ploče i Pulu. Bio je jedan od najpopularnijih ministara pa se kuloarima spominjao i kao kandidat za predsjednika, no on to nikada nije želio potvrditi.  

"Fokusiran sam na zadaće koje sad radim ostalih ambicija nemam", govorio je u kolovozu 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U požarno ljeto 2017. dao je neopozivu ostavku jer se osjetio prozvanim kada je predsjednica izjavila da vojska nije dovoljno brzo reagirala. 

"Moje mišljenje je da je vojska mogla izaći i ranije. Ipak čini mi se da je opseg požara bio takav da je trebala svaka ruka", rekla je 18. srpnja 2017. tadašnja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer tada nije prihvatio ostavku. Pa je Krstičević ostavku povukao.  

"Ja sam vojnik koji rješava svoje zadaće", rekao je tada Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije kraj Krstičevićeve političke karijere?

Karijeru mi je obilježila i propala nabava borbenih aviona, ambiciozni projekt koji su mnogi prije njega godinama izbjegavali. Posao s Izraelom Američka strana nije odobrila, tražili su povratak aviona u izvorno stanje.

"Mi inzistiramo da dobijemo one zrakoplove po ponudi. Uživate li potporu premijera je li vas itko pozvao na odgovornost? Ne vidim zbpg čega sam odgovoran, zato što radim na jačanju HV-a", poručio je 13. prosinca 2018. Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tada je imao potporu i premijera i predsjednice.

"Ne znam uopće otkud ta tema, da li bi Damir imao moje povjerenje ili ne", jasno je tada rekao Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim zašto bi ministar Krstičević trebao odstupiti u ovom trenutku", dodala je tadašnja predsjednica Grabar-Kitarović.

Prije nešto više od mjesec dana Krstičević je objavio da se do daljnjega odgađa proces nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, zbog  solidariziranja i štednje u vrijeme krize zbog koronavirusa. Vojni analitičar smatra da je tada bilo vrijeme za uzbunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije mjesec dana kada je drugi pokušaj nabave borbenih aviona naprasito prekinut  zapravo zaključili da s tim mandatom nešto ne štima i da je vrijeme došlo da se nešto takvo desi, naravno nismo mogli zamisliti da će se dogoditi još jedan udes", kaže vojni analitičar portala Obris Tabak.

No, čini se da ostavka neće značiti i kraj Krstičevićeve političke karijere.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ratni zapovjednik 4. Gardijske brigade se nikada ne predaje, učinit ću sve što je najbolje za Hrvatsku to sam uvijek činio meni je čast služiti svojoj zemlji i svom narodu", poručivao je još 2017.

Pa ne bi čudilo da ga u elementarnim nepogodama ponovno vidimo kako pomaže na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo