SJEDNICA VLADE / 11 novooboljelih u 24 sata; Plenković: 'Ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Idući tjedan bit će održana tematska rasprava Vlade o pripremama za daljnju obranu od koronavirusa

18.6.2020.
12:15
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

''U Hrvatskoj je do sada evidentirano 2.269 slučajeva koronavirusa, a u posljednja 24 sata pozitivno je 11 osoba. Svi novooboljeli su promptno obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu", kazao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić na sjednici Vlade.

Image
DVA SLUČAJA I U ISTRI /

Porast broja zaraženih! Koronavirus na Institutu Hrvoje Požar: 'Imamo novo žarište!'

Image
DVA SLUČAJA I U ISTRI /

Porast broja zaraženih! Koronavirus na Institutu Hrvoje Požar: 'Imamo novo žarište!'

''Imali smo tri tjedna zatišja, a posljednjih dana bilježimo porast. Od prošlog vikenda imamo više od 20 oboljelih. Smatramo da je razumljivo što su se nakon dva mjeseca ograničenog kretanja dolaskom lijepog vremena naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili. No ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'', poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u redovnom osvrtu na aktualnu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu pandemija ne jenjava, podsjetio je Plenković: "Broj je nikad veći. Samo jučer oboljelo je više od 140.000 ljudi, a to je dva puta više nego početkom travnja, kada je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala. Vidimo da se pandemija povećava u našem okruženju - u BiH, Makedoniji i Srbiji. To su sve razlozi za povišeni oprez. Činjenica je da su se naši sugrađani vratili iz zemalja u okruženju, a ja apeliram na sve naše sugrađane da budu vrlo oprezni, da je u interesu hrvatskog gospodarstva i turizma da što više reaktiviramo gospodarstvo. Naravno, to podrazumijeva i reaktiviranje granica prema zemljama gdje je epidemiološka slika slična''.

''Moramo zadržati ključne mjere koje spriječavaju zarazu epidemije, a to su izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekcija - to su elementi preventive koji su najučinkovitiji", rekao je Plenković i najavio da će idući tjedan održati tematsku raspravu Vlade o pripremama za daljnju obranu od koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina novozareženih je "uvoz" iz inozemstva, ali ima i lokalne transmisije, izvijestio je Dulibić na sjednici, a ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako su današnji podaci "još jedna vrsta upozorenje da je virus još uvijek tu te da je je potrebno pridržavati se preporuka HZJZ-a".

Najavio je i da će 19. i 26. lipnja s dva broda iz Kine stići kupljena i donirana medicinska i zaštitna oprema ukupne težine 407,3 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je, naravno da naši građani ne putuju u inozemstvo, a pogotovo u zemlje okruženja, ako to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno. Takvo ponašanje preduvjet da se povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj drži pod kontrolom, što je pretpostavka nesmetanog funkcioniranja gospodarstva", dodao je.

Plenković je istaknuo i da je završila javna rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba, na koji je stigao 391 komentar. Svi nadležni resori su angažirani da temeljito pregledaju komentare koji su došli od brojnih institucija  i građana, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i da je krenula aplikacija preko sustava e-građanin za interventne mjere od 12.000 kuna, koje daje Ministarstvo graditeljstva, a dosad je za nabavu kondenzacijskih bojlera Fondu za energetsku učinkovitost stiglo 1070 prijava. Također je sve više prijava za najam stanova koje koordinira Ministarstvo državne imovine, rekao je Plenković.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo