Što znamo o tvrtki koja gori? / Jedna od najvećih tvornica u Slavoniji ima na stotine zaposlenih i ovo nije prvi put da je gorjela

Image

Drava International najveća je tvornica za reciklažu PET boca u Hrvatskoj, od plastike čak proizvode sintetički dizel koji se koristi za proizvodnju električne energije

4.10.2023.
8:56
VOYO logo

Veliki požar koji je buknuo danas tijekom noćina deponiju buknuo je u pogonu osječke tvrtke "Drava International" koja se bavi recikliranjem plastičnih boca i najveća je takva tvrtka u Hrvatskoj.

Riječ je o jednoj od najvećih slavonskih tvrtki u kojoj radi nekoliko stotina zaposlenih i koja godišnje obradi i 20.000 tona plastičnih boca koje se skupljaju kroz sustav povrata ambalaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što recikliraju otpadne boce, oni od čepova rade granulat i jedni su u rijekih u ovom dijelu Europe koji proizvode od toga ambalažu za hranu. Također, u javnosti su poznati i po tome što od PET ambalaže proizvode naftu koju koriste za proizvodnju električne energije u svojim pogonima.

Zvonko Bede, vlasnik Drava Internationala svojedobno je govorio da se dizel dobiva od plastičnog otpada koji se ne može reciklirati i čije je zbrinjavanje skupo, a da u njihovim pogonima dnevno bude i oko 20 tona takvog otpada. Procjenjivao je da će svaki dan dobivati između 16 i 18 tisuća litara sintetičkog dizela dnevno. Gorivo se koristilo za proizvodnju električne energije za vlastiti pogon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gori plastika /

VIDEO Gusti dim nad Osijekom! Požar gasi 100 vatrogasaca, neke škole zatvorene: Evakuiraju radnike Drava International

Image
gori plastika /

VIDEO Gusti dim nad Osijekom! Požar gasi 100 vatrogasaca, neke škole zatvorene: Evakuiraju radnike Drava International

Pritom se pohvalio i kako je "dao 2,2, milijuna eura za NASA-in stroj i sad jedini u regiji mogu proizvoditi naftu od PET ambalaže".

O Drava International redovito se pisalo kao o tvrtki koja je iz biznisa reciklaže, uspjela zatvoriti krug u kružnom gospodarstvu. Redovito su ih mediji pratili kao inovatore, koji rastu, kako u oporabi, tako i u proizvodnji te uvođenju inovacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nije ovo prvi put da se u postrojenjima osječke tvrtke dogodio požar velikih razmjera.

I 2015. u večernjim satima vatrogasci su primili dojavu o buktinji koja je krenula iz hale. Tada se zapalilo gorivo u tvornici, gorjelo je 10.000 litara nafte. I tada je opasnost za ljude bila velika, prije svega za vatrogasce. Dojavu su primili malo iza 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

I godinu kasnije, 2016., u jutarnjim satima također je gorjelo te je jedan radnik čak zaposlen. No taj put požar je bio na otvorenom, između dva glavna objekta, a toplina je bila toliko velika da je vatra izbijala šahtove.

POGLEDAJTE VIDEO Gori tvrtka za reciklažu plastike u Osijeku: Građanima došle poruke da zatvore prozore zbog dima i štetnih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo