MARLENA BOGDANOVIĆ / Jedna od najboljih hrvatskih učiteljica: 'Bilo bi primjereno da plaća ne bude manja od 1000 eura'

Svjetski dan učitelja u Hrvatskoj prolazi uz prijetnje štrajka u školama

5.10.2019.
18:39
VOYO logo

Ne prođe li u ponedjeljak mirenje sindikata s Vladom i njihovi zahtjevi za većim plaćama, klupe će od srijede biti prazne, a koalicija moguće nestabilna. No, ljepša je vijest ipak da se konačno i novcem nagradilo prosvjetare koji se u ističu u svom radu.

Najbolji od najboljih, ali iako je 510 prosvjetara prvi put za svoj trud nagrađeno i novcem, a ne samo zahvalnicom, svi bi, pita li ih se, s pravom u glas rekli - loše smo plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marlena Bogdanović, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Tučepi, po nagradu je stigla iz Makarske gdje 26 godina radi kao učiteljica razredne nastave. Plaćena je manje od 6.000 kuna i kaže: ''Mislim da bi bilo primjereno da učiteljska plaća po nekoj osnovici ne bude nikako manja od, recimo, nekih 1000 eura, a da se nekako još bolje i još raznolikije napravi ova lepeza nagrađivanja''. 

Isto misli i njen kolega iz Siska, Tomislav Pavlović, učitelj - savjetnik u Osnovnoj školi Ludina, koji kao učitelj-savjetnik ipak ima nešto višu plaću: ''Mislim da smo potplaćeni s obzirom na razinu obrazovanja koju imamo, ali ako usporedimo i susjedne zemlje s kojima se jako volimo uspoređivati, mislim da imamo znatno niže plaće od naravno Njemačke, Slovenije, Finske, Češke i ostalih zemalja u okruženju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovo je 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj! Provjerite je li učitelj vašeg djeteta među njima

Image

Ovo je 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj! Provjerite je li učitelj vašeg djeteta među njima

No čak i da prođe zahtjev ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te HNS-a za dodatnih šest posto na koeficijente, Marlena i Tomislav imali bi od sljedeće godine oko 600 kuna veću plaću, a i to je zasad previše neizvjesno. 

''Borit ću se za povećanje plaća učiteljima, ne odustajem lako'', poručila je Divjak, a na pitanje hoće li izići iz Vlade ako ne uspije ostvariti cilj, odnosno ako se ne izbori za povećanje plaća učiteljima, odgovorila je da je to pitanje za HNS jer, podsjetila je, ona nije u stranci i ne može odgovoriti na ta pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volje ima, kaže premijer Andrej Plenković, no pitanje je ima li novca: ''Ponuda koja je bila da od 1. listopada podignemo plaće za dva posto i da onda nastavljamo razgovore za iduću godinu jer moramo vidjeti potpunu konstrukciju proračuna, a to znači i prihodovnu i rashodovnu stranu - dobra volja je tu''.

U jeku učiteljskih zahtjeva, zbog kojih su i nedavno prosvjedovali pred Vladom - sindikate osnovnih i srednjih škola primila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, no i od nje - tek načelna podrška, pa idu dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prosvjedi su gotovi, 10. listopada je najavljen štrajk, ukoliko mirenje ne uspije 10. listopada krećemo u štrajk do ispunjenja zahtjeva'', poručio je Branimir Mihalinec,  predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

A to znači da upravo započetu kurikularnu reformu neće imati tko provesti jer će klupe, i to do daljnjega, ostati prazne. Premijera može spasiti samo sreća jer počne li još jedan štrajk u školama najmanji će problem školarcima biti hoće li se zbog toga raspasti koalicija sastavljena pod izlikom da će barem njima tako biti bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo