Bolje zdravstvo / Jedinstven kalendar naručivanja: Liste čekanja u bolnicama kraće, pacijenti ne vjeruju dok ne vide

U svim bolnicama novi sustav krenut će u prosincu

23.11.2019.
10:00
VOYO logo

Kao što smo vas već izvijestili, HZZO uvodi jedinstveni kalendar naručivanja koji bi trebao bitno smanjiti liste čekanja. U svim bolnicama novi sustav krenut će u prosincu, a prema najavama ministra zdravstva liste čekanja smanjile bi se za 30 posto.

Mnogi od pacijenata riječkoga KBC-a trebaju Odjel radiologije. Ti se pregledi najdulje čekaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na magnet čekam četiri, četiri i pol mjeseca. Još nisam na redu, u drugom mjesecu tek. Već drugi put idem na magnetsku za kičmu, za leđa", rekao je Ante iz Rijeke.

Sada bi trebalo biti drukčije. HZZO najavljuje čišćenje liste čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na način da ćemo iskontrolirati prema OIB-u sve višestruke narudžbe, tako da će se automatski time poništiti broj postupaka koji je negdje drugdje zapisan. Vi ćete se moći naručivati i kod svoga primarnog i kod liječnika specijalista, a isto tako sami preko portala e-zdravlja", kazao je Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Pacijenti su nepovjerljivi prema tim najavama

Najdulja čekanja su na magnetsku rezonancu. Ako se, primjerice, danas naručite za magnetsku rezonancu mozga u Splitu, na red ćete doći za gotovo godinu i pol dana. U Rijeci ćete taj pregled čekati dva i pol mjeseca. U Zagrebu se najdulje čeka u KBC-u Sestara milosrdnica, tamo ćete pregled obaviti za više od godinu dana, a u Merkuru za nekoliko mjeseci. U Osijeku se čeka najkraće, oko dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo, imamo u našem naručivanju kontrolne preglede, vode se kao liste čekanja. To nisu liste čekanja, isto tako imamo dupliranje, a još važnije što sada uvodimo je to da će sada za slikovne preglede biti elektroničko naručivanje", navodi ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pacijenti umorni od borbe sa sustavom nepovjerljivi su prema optimističnim najavama. No nadaju se da će od 15. prosinca, kada se kreće s jedinstvenim kalendarom naručivanja, ipak biti više reda, a manje redova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo