STROGA KONTROLA / Jedini do Zagreba baždari tlakomjere: 'I nakon14 godina ovaj je posao uzbudljiv kao i prvoga dana'

Image
Foto: Thinkstock

Nijedan tlakomjer iz njegove sobe ne izlazi bez kontrole, a ako je star i 20 godina i izvađen 'iz vitrine', još može raditi

17.2.2019.
13:44
Thinkstock
VOYO logo

Procesni elektroničar Zoran Anđelić jedina osoba sve do Zagreba koja se bavi umjeravanjem tlakomjera. Uz 20-ak, koje na dnevnoj bazi donesu građani, još su i brojni tlakomjeri iz zdravstvenih ustanova, a Anđelić kaže kako mu je i nakon 14 godina rada na poslu, za koji ne postoji zanimanje, jednako zanimljivo kao prvog dana.

''Mehanika mi nije strana otprije pa sam se zainteresirao za ovo radno mjesto, na kojemu sam najprije bio šegrt. Popravio sam ih na tisuće i već sam naučio da je više stranaka obično oko Nove godine, kolinja, Uskrsa pa i Božića'', kroz smijeh kaže Anđelić, dodajući da je popravak tlakomjera iz zdravstvenih ustanova složeniji od običnih.

No mišljenje da je dovoljno tlakomjer usporediti sa drugim uređajem i da je tu kraj poslu, ne drži vodu. Najprije je, kaže, potrebno dijagnosticirati, a potom pregledati sve dijelove u tlakomjeru prije no što ga spoji na kalibrator, a potom i dinamički tester, gdje se obavlja i po nekoliko mjerenja. Samo za kontrolu i umjeravanje, kaže, potrebno je minimalno 30 minuta, a katkad je potrebno odraditi čak 15 do 20 mjerenja.

''Posao je 'pimpljav', spor i mora se mnogo stvari predvidjeti. Recimo, sjećam se da sam imao na popravku tri potpuno nova tlakomjera, a jedva sam ih uspio očitati i pregledati u jednome danu. Bude i drukčijih slučajeva, i to kad građani odnesu digitalni tlakomjer liječniku pa ih on uvjeri da mu uređaj ne valja i da ga donesu meni. Digitalni tlakomjer nije za ambulante i obično u takvim slučajevima utvrdim da je potpuno ispravan jer su digitalni tlakomjeri osmišljeni za korištenje kod kuće jer je osoba tada najopuštenija'', upozorava.

''U ambulantama može doći do sindorma bijele kute, odnosno nervoze i nelagode koja znatno utječe na mjerenje i povećava grešku u mjerenju koja lako može prijeći pet posto mjerne nesigurnosti, pa je preporučjivo mjeriti tlak dva do tri puta uzastopno i to u pravilnom položaju bez skidanja manžete. Problem je i u tome što ljudi ne čitaju upute i nerijetko odmah nakon kupnje tlakomjera stavljaju ga na ruku, a da nisu najprije pročitali upute'. 'pojasnio je u razgovoru za Glas Slavonije Anđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nijedan tlakomjer iz ove prostorije ne izlazi bez kontrole, a ako je star i 20 godina i izvađen 'iz vitrine', još može raditi'', zaključuje. Tlakomjere koje dobiva iz zdravstvenih ustanova nakon njegova rada pregledava i Državni zavod za mjeriteljstvo. Ako zadovoljava, dobiva markicu što znači da je ispravan: ''Službena je osoba obvezna umjeravati tlakomjere svake dvije godine, a trebalo je ostati na svakih godinu dana, jer se upotrebom brzo habaju i jedva izdrže godinu dana bez umjeravanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo