Jedan seljak, a svi ostali seljačine

18.5.2011.
11:57
VOYO logo

Kad ministar i njegov bliski kružok u šest godina njegova mandata povećaju imovinu 30-ak puta, to ne može biti simpatično, čak ni ako se radi o mnogima najsimpatičnijem ministru – Petru Čobankoviću. Pogotovo ako dobar dio novca za širenje ovog kurioziteta u Slavoniji – uspješnog poljoprivrednog gospodarstva – dolazi od poticaja koje dodjeljuje resor kojim ravna pater familias.

Je li bogaćenje poljoprivrednika Petra Čobankovića iznimka koja potvrđuje pravilo da se poljoprivreda u nas (više) ne isplati? Ili Čobankovićeva inteligencija, sposobnosti i marljivost nadmašuju njegovo okruženje do te mjere da je u najjadnijoj regiji u Hrvatskoj uspio izvesti nemoguće i ne samo zadržati se u plusu, nego i masno zaraditi? Čovjek je ipak i ministar regionalnog razvoja, a njegovo objašnjenje da je sve radio pošteno mora značiti kako su njegove strategije i vizionarstvo zahvaljujući tom nesretnom, zaostalom okruženju otišle u vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedite se, jugonostalgičari

Jedini je on seljak, dok su ostali, očigledno, seljačine. To bi bio najjednostavniji odgovor na pitanje kako je bogata crnica, na kojoj je moguć uzgoj odijela ako se na nju baci dugmad, postala zatrovani izvor prihoda koji nosi samo gubitke. Pokušao je to objasniti prilikom nedavnog predstavljanja novog Zakona o zadrugama. Kaže on da zadruge, inače ponajfunkcionalniji oblik poljoprivrednog organiziranja iz zlatnog doba malog zemljoposjedništva, danas daleko bolje stoje nego u doba Jugoslavije. I stoga, pojedite se, jugonostalgičari, jer će sinovi poštenog oca ostati u Iloku i ne bi smjelo biti domoljubnog Hrvata i poštenog lokalpatriota koji mu nakon toga neće oprostiti njihov talent za procjenu u koju bi se granu vinogradarstva trebali baciti.

Što se ostatka loše informirane Slavonije tiče, nek joj kušin bude stina ili neka se seli sa sela. Vremena su teška, ali moderna, i tko se nije prilagodio neka ide. Koliko je seljaka došlo do sramotnog zaključka da je kamen pretvrd da bi ga se jelo, obulo ili na njemu spavalo, neka nam kaže najnoviji popis stanovništva. Oni pravi patrioti, koji ljube taj kamen, nek i dalje bildaju Čobankovićevu izbornu jedinicu, jer čemu baš sada, nakon 20 godina dobročinstva, prekidati tradiciju HDZ-ove dominacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesele eurovijesti za feudalce

Oni koji reinvestiraju umjesto da plaćaju dobavljačima i oni čije familije svoju ekspanziju temelje na injekcijama javnog novca, unatoč europskoj praksi da političari ne smiju sukobom interesa do profita, društveni su heroji u ovoj državi. Samoodrživost obiteljskih gospodarstava, kao i malih poduzetnika su s druge strane u modernoj igri deindustrijalizacije i kapitalizma, koji bi u idealnom obliku koncentrirao sav novac u rukama jednog čovjeka, samo nepoželjna pojava. Ali, taj problem modernih feudalaca je i fizički počeo kopnjeti.

Vijesti iz Europe kažu da broj modernih 'kmetova' opada, kako zbog traženja alternativnih zanimanja, tako i zbog povećanja smrtnosti. Francois Vichard, 35-godišnji poljoprivrednik iz Francuske, nije imao sreću kao Čobankovićevi sinovi. Ispričao je Deutsche Welleu kako radi 70 sati tjedno s 300 grla stoke, ponekad i više, ovisno o godišnjem dobu, ali da se održava na površini zahvaljujući činjenici da mu žena radi u gradu kao bolničarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je preuzeo posao u godinama u kojima su oni sada, dakle u ranim dvadesetima, isplaćivao si je plaću pet puta veću od sadašnje – s 1.500 eura je pala na 300. Prije pet godina stočna je hrana bila 180 eura po toni, danas je oko 350 eura. O kretanjima cijena umjetnih gnojiva, goriva i ostalih ulaganja u poljoprivredu čulo se i više nego dovoljno i od ovdašnjih seljaka. Povod za razgovor Vicharda s medijima ipak nije bila njegova žalopojka, nego ono što se događa njegovim susjedima prema istraživanju Francuskog instituta za javno zdravstvo.

Rezultati su pokazali da kod poljoprivrednika postoji dva li tri puta veća vjerojatnost da će počiniti samoubojstvo nego ljudi koji rade u urbanim profesijama. Dva puta više kod žena, a tri puta više kod muškaraca. Stoga se procjenjuje da je prošle godine svakog dana po jedan francuski seljak počinio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako od nedostatka napraviti prednost?

Ali, opet, možda je sve stvar perspektive, kao kod ministra regionalnog razvoja i poljoprivrede i zagovornika hrvatskog oblika zadruga.

Siromaštvo, nezaposlenost i rad bez plaće zapravo mogu biti hit u Slavoniji i to što prije treba početi koristiti. Dovući Angelinu Jolie ili Kate Middleton, ako ima volje da prestigne imidž humanitarke princeze Lady Di. Ipak je britanska kraljevska obitelj jedan od najvećih europskih zemljoposjednika, tko bi od njih trebao imati više razumijevanja za Čobankovića i njegovu izbornu jedinicu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo