ŠOKANTAN PODATAK / Jedan pedijatar na cijelu županiju: Da, takvo je stanje u sisačko moslavačkom kraju

Image
Foto: Shutterstock

Mještani opisuju kako je dostupnost liječnika ograničena na jednom tjedno, a fizijatar dolazi samo nekoliko sati, ostavljajući stanovnike u neizvjesnosti i strahu za vlastito zdravlje

8.4.2024.
13:41
Shutterstock
VOYO logo

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot i županijska vijećnica Luca Gašpar Šako upozorili su u ponedjeljak da je u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji dostupan samo jedan pedijatar, zbog čega je primarna zdravstvena skrb građanima postala luksuz.

"Jedan pedijatar na cijelu županiju nije samo statistički podatak, već stvarnost s kojom se svakodnevno suočavaju obitelji, boreći se za osnovnu zdravstvenu skrb svoje djece", istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mosta pozivaju Vladu da se hitno pozabavi problemima u zdravstvenom sustavu Sisačko-moslavačke županije, posebice u ruralnim područjima kao što su Topusko i Vrginmost, gdje je primarna zdravstvena skrb postala luksuz, a ne osnovno ljudsko pravo.

Troskot i Gašpar Šako problem vide u sustavu koji je postavljen tako da prisiljava ljude na dugotrajna i iscrpljujuća čekanja za osnovne medicinske usluge, poput ultrazvuka i laboratorijskih analiza, koje se često odgađaju nekoliko mjeseci, stvarajući tako nepodnošljive uvjete za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO ĆE NAS LIJEČITI? /

Robovlasnički ugovori su prošlost, ali tu se nagomilalo svega: Prijete li novi odlasci liječnika?

Image
TKO ĆE NAS LIJEČITI? /

Robovlasnički ugovori su prošlost, ali tu se nagomilalo svega: Prijete li novi odlasci liječnika?

"Mještani opisuju kako je dostupnost liječnika ograničena na jednom tjedno, a fizijatar dolazi samo nekoliko sati, ostavljajući stanovnike u neizvjesnosti i strahu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Također mještani se pitaju što se događa s onima koji nemaju auto i kako mogu putovati iz mjesta koja nisu povezana javnim prijevozom", kazali su.

Most naglašava da je nedopustivo da ljudi umiru od teških bolesti zbog nedostatka doktora te obećava da će svaki dio Hrvatske uskoro biti adekvatno zastupljen i zaštićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz listopada prošle godine u Hrvatskoj nedostaju 84 pedijatra, te 105 ginekologa. Prosječna im je dob 54 godine, a svaki treći stariji je od 60.

POGLEDAJTE VIDEO: Nedostaju nam 84 pedijatra i 105 ginekologa, a Križevci riješili taj problem: Liječnicima rješavaju i stambeno pitanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo