'POMPOZAN POSJET' / Je li zarobljeni Hrvat razlog iznenadnog Plenkovićevog odlaska u Kijev? 'To nije najbolji mogući korak za njegovo oslobađanje'

Image
Foto: Vlada Republike Hrvatske

Čini mi se da bi puno bolja varijanta bila neka vrsta tajne diplomacije, a ne ovaj pompozni posjet, rekao je bivši veleposnik Hrvatsje u Rusiji Božo Kovačević

8.5.2022.
11:49
Vlada Republike Hrvatske
VOYO logo

"Očito da postoji razlog, jer taj posjet ne spada u popis unaprijed najavljenih događaja. Što bi mogao biti razlog? Petpostavljam da je sudbina tog hrvatskog državljanina koji je zarobljen kao vojnik ukrajinske strane jedna od tema o kojima će premijer razgovarati. Postoji li više tema, o tome će nas valjda Vlada obavijestiti", komentirao je za N1 Božo Kovačević, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Rusiji, današnji posjet premijera Andreja Plenkovića Kijevu.

Image
IZNENADNI POSJET /

Plenković se u Kijevu sastao sa Zelenskim: 'Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu'

Image
IZNENADNI POSJET /

Plenković se u Kijevu sastao sa Zelenskim: 'Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu'

'Puno bolja bi bila neka vrsta tajne diplomacije, a ne ovaj pompozni posjet'

Posjet Ukrajini teško da je najbolji mogući korak za njegovo oslobađanje, jer je vojnik zarobljen u Rusiji, smatra bivši veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prava adresa bi bila Ruska Federacija i traženje prava na ostvarivanje konzularne pomoći. Svaki državljanin Repulike Hrvatske ima pravo na konzularnu pomoć i svaka država je dužna pružiti takvu uslugu, a ona se odnosi na pravo na kontakt konzularnog predstavnika s državljaninom naše države, pravo na pravnu pomoć, ako bude potrebna, a ako je riječ o pokušaju oslobađanja, onda bi, čini mi se, puno bolja varijanta bila neka vrsta tajne diplomacije, a ne ovaj pompozni posjet", rekao je Kovačević.

'Posjetiti Ukrajinu kao znak obilježavanja nečega što u Hrvatskoj ne obilježavamo nema baš puno smisla'

"Smisao posjeta je simboličan i u toj simbolici nema ništa loše. Ali posjetiti Ukrajinu kao znak obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, dok u vlastitoj zemlji to ni na koji način ne obilježavamo, nema baš puno smisla", rekao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan misli li da će se u Kijevu razgovarati i o izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Kovačević je rekao da bi se Plenković mogao staviti u službu zaštite Milanovića te da utječe da se Milanovićevo ime ukloni s internetske stranice na kojoj su objavljena imena tzv. izdajnika.

“Ali čini mi se da naša politika, nažalost, ne ide u tom smjeru”, rekao je Kovačević za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi zarobili Hrvata prilikom pokušaja bijega?

Podsjetimo, Ruska državna televizija RT, inače propagandni servis u službi Kremlja, objavila je na svojim stranicama navodni intervju s hrvatskim državljaninom koji se navodno borio s ukrajinskom vojskom.  U tekstu se navodi kako je Hrvat bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju, a koje su Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da znaju za ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", navode.

Hrvat koji je šest godina bio u pripadnik pukovnije Azov tvrdi kako je istina da je zarobljen jedan Hrvat, ali ne u Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost, to je točno. Nije u Azovstalu, nego prije dva tjedna u oblasti Zaporižje s grupom pripadnika 36. brigade u pokušaju proboja", kaže. S druge strane, hrvatski Azovac decidirano tvrdi kako u Azovstalu nema boraca iz Hrvatske.

Tabak nije optimističan

Vojni analitičar Igor Tabak za RTL Danas je jučer komentirao izglede da se zarobljeni Hrvat vrati kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da u Ukrajini ima dosta stranih dobrovoljaca, ali i činjenica je da u Rusi bili jako ogorčeni s tim te da su prijetili da svim takvim zarobljenicima neće priznati status ratnih zarobljenika.  Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin ukrajinskoj vojsci, tvrdi Tabak. "To je ona njihova poruka da neće poštivati Ženevsku konvenciju. I sudit će im kao masovnim ubojicama. Sudit će im prema svemu samo ne prema normalnom ratnom pravu", objašnjava vojni analitičar.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo