Je li to Ježić opljačkao Novi list? Bajiću, javi se

Je li Ježić na Sanaderov nagovor preuzeo i rasturio Novi list da bi ušutkao njegov kritički glas?

16.11.2011.
16:10
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske zatražili su da od Državnog odvjetništva da istraži strmoglavi financijski pad Novog lista koji je započeo u svibnju 2008. Diokijevim preuzimanjem lista, da bi doveo do oglašavanja njegove prodaje i to od strane Diokijevog vjerovnika, Zagrebačke banke.

Zabrinuti zbog gubitaške situacije u koju je Robert Ježić, većinski vlasnik Diokija doveo riječki Novi list, državnim organima predlažu da se za početak pozabave ugasnulim dnevnikom Sport plus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli 'izgubiti' oko 100 milijuna kuna jer je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit. Kad su došli Ježić i Dioki na računu je bilo 40-ak milijuna kuna pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati gdje to", navode u priopćenju.

List isporučen Ježiću na Sanaderov nagovor - da bi se ušutkalo kritiku

"Postoje i jasne indicije da je Ježić u proljeće 2008. kupio Novi list na izričiti nagovor Ive Sanadera tadašnjeg predsjednika Vlade i tadašnjeg Ježićevog prijatelja. Možda bi i to policiji i DORH-u bilo zanimljivo izvidjeti. Podsjećamo da je početkom 2009. HND prozvao vlasnika zbog toga što novinarima Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću nije mjesecima dopustio pisati, iako su sredinom 2008. zbog pisanja bili dovedeni u list", navode strukovna udruženja, dovodeći to u vezu s odlukom trenutačne uprave lista da se za protekli mjesec novinarima i ostalim zaposlenima isplati samo minimalac, i da se to isto može očekivati i sljedećeg mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem pogotovo vide u tome što je Novi list unatoč vlastitoj i općoj krizi zadržao obraz.

"Novi list je posljednjih 20 godina iznimno ugledan list čiji su tekstovi vrlo često bili citirani u domaćoj javnosti i u inozemstvu. I danas, unatoč izvjesnoj destrukciji koju je vlasnička prodaja lista izazvala na uređivačku politiku, to je i dalje list s izvrsnim autorskim tekstovima, u kojem su sačuvani visoki standardi novinarskog profesionalizma i koji je i dalje utjecajan u intelektualnoj javnosti. Bila bi nemjerljiva šteta da Novi list prestane biti takav", upozoravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također bi bila nemjerljiva šteta da se ne izvuče iz teške financijske krize u koju ga je doveo samoživi, neodgovorni vlasnik, dodaju, kao i da se promijeni uglavnom klasična novinska struktura u listu koja omogućava analitičnost i kritičnost novinara-autora.

Nadaju se da će novi vlasnik biti stvarno zainteresiran za list

U subotu je, naime, Zagrebačka banka, kao založni vjerovnik zbog 80 milijuna kuna duga aktivirala svoje založno pravo i išla u prodaju ukupno 48.191 dionice, što je 80,32 posto ukupnih dionica Novog lista d.d. – i objavila je natječaj za prodaju Novog lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će Novi list ovog puta biti prodan vlasniku kojeg zanimaju mediji i novinarstvo i tko će osim stjecanja eventualnog profita biti itekako zainteresiran da Novi list i dalje zauzima visoku žurnalističku poziciju u Hrvatskoj. Vlasništvo i njegova transparentnost je temeljno jamstvo za slobodu medija i novinarske slobode", navode Sindikat i HND.

Najavljuju i da će o svemu što se događa i što će se događati oko Novog lista odmah izvijestiti krovnu profesionalnu udrugu EFJ/IFJ te ostale srodne međunarodne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo