Je li Šprajc u Dnevniku uvrijedio građane?

Inicijativa U ime obitelji uputila je prijavu Etičkom povjerenstvu HRT-a jer smatra da ih je u Dnevniku HTV-a emitiranom u nedjelju uvrijedio voditelj Zoran Šprajc.

27.5.2013.
20:19
VOYO logo

Kako navode u prijavi, "jedan od urednika i voditelj Dnevnika gospodin Zoran Šprajc već je u najavi spomenutoga priloga iznio tvrdnju da se potpisnici zahtjeva za raspisivanjem referenduma zalažu za 'homofobnu izmjenu Ustava'".

"U daljnjem tijeku priloga, gospodin Šprajc iznio je tvrdnju da je cilj inicijative 'da se u Ustav unese homofobna odredba'. Gospodin Šprajc iskusni je urednik Hrvatske radiotelevizije pa nema razloga sumnjati u to da je gospodin Šprajc pažljivo odabrao formulacije koje je iznio u spomenutom Dnevniku, opisani prilog odredio kao vijest dana, a preko pola milijuna građana Republike Hrvatske s namjerom teško uvrijedio predbacujući im 'homofobnost'", navodi se u prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je nezabilježen slučaj u povijesti HRT-a'

"Ovdje nije riječ samo o tome da je urednik Dnevnika iskoristio središnji Dnevnik HRT-a kao poligon za izražavanje vlastitih svjetonazora i da su time uvelike prijeđene i granice onoga što se kolokvijalno naziva 'navijačkim novinarstvom'. Gospodin Šprajc je, predstavljajući HRT kao javnu ustanovu, spomenutim prilogom na grub način i uvrijedio stotine tisuća građana Republike Hrvatske. Ovo je po našim saznanjima nezabilježen slučaj u povijesti HRT-a", navode još iz inicijative pa zaključuju da je HRT "djelovao kao glasnogovornik pojedinih interesnih skupina u funkciji njihovog obračuna s građanima drugačijih stavova".

Na kraju zahtijevaju od HRT-a da se u središnjem Dnevniku objavi isprika svim građanima RH koji su potpisali zahtjev za raspisivanje referenduma te da se HRT izrijekom ogradi od stavova iznesenih u nedjeljnom Dnevniku, ili će smatrati "da su stavovi izneseni u spomenutom Dnevniku stavovi HRT-a kao javne ustanove, odnosno njezina Ravnateljstva i Programskog vijeća, pa će tome prilagoditi svoje daljnje korake".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo