JE LI MOGUĆE?! Mrlja od fekalija u moru u Istri doslovno se vidi iz svemira, a odgovorni 'peru' ruke: / 'Nismo mi izgradili kanalizaciju'

Image
Foto: Google Maps

Iz tvrtke za sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Pragrande d.o.o. krivnju prebacuju na vremena kada je kanalizacijski sustav izgrađen

9.9.2019.
22:05
Google Maps
VOYO logo

Fleka iz kanalizacijskih cijevi koja je završila u moru kod Vodnjana vidljiva je iz svemira pa se postavlja pitanje kako je moguće da je kanalizacijski sustav u malom istarskom naselju toliko opterećen. Portal Morski.hr piše da peroj ispred kojeg se istovaraju fekalije pripada Općini Vodnjan. Iz Grada Vodnjana stigao im je odgovor da sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o.

S druge strane, iz društva Pragrande d.o.o. krivnju prebacuju na vremena kada je kanalizacijski sustav izgrađen. Filip Macan, pročelnik upravog odjela za poslove gradonačelnika Vodnjana, za Morski.hr odgovara da se sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika s područja Vodnjan-Dignano, već se koristi za šire područje koje teritorijalno obuhvaća područje Grada Pule (naselje Štinjan), Općine Fažana i Grada Vodnjan-Dignano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEZAPAMĆENA SCENA NA PLAŽI: /

'Čovjek istovario kantu fekalija pa posudu oprao rukama. A kad smo mu rekli 'sramite se'...'

Image
NEZAPAMĆENA SCENA NA PLAŽI: /

'Čovjek istovario kantu fekalija pa posudu oprao rukama. A kad smo mu rekli 'sramite se'...'

Tko je odgovoran?

Macan odgovara da se projekt "Poboljšanje sustava vodoopskrbe te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeraciji Pula sjever" (EU projekt Pula sjever) trenutno provodi. Riječ je o projektu koji obuhvaća ulaganja u sustav vodoopskrbe, odvodnje te pročišćavanja otpadnih voda. Cilj je unaprijeđenje područja vodoopskrbe te odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda, ali i spajanje dodatnoh stanovništva na javni sustav odvodnje. Osim toga, projekt obuhvaća i izgradnju modernijeh pročistača otpadnih voda, kaže Macan i poziva novinare da se za detalje obrate Pragrande d.o.o.

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Kanalizacijski odvod kod Vodnjana sadržaj ispušta u more

"Postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Peroj nalazi se sjeverno od naselja Peroj i cca 300m od mora. Pročišćava otpadne vode aglomeracije Pula sjever koja obuhvaća područje Grada Vodnjana, Općine Fažana i sjevernog dijela Grada Pule (naselje Štinjan)", odgovorili su za Morski.hr iz spomenute tvrtke na pitanje kako je moguće da se tolika količina nepročišćenih otpadnih voda ispušta dvije nautičke milje od Nacionalnog parka. No, na pitanje je li tko sankcioniran zbog ovog propusta nije stigao odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanalizacijski sustav izgrađen je 80-ih, a vodopravna dozvola vrijedi do 2024.

Budući da pročišćivači trebaju uporabnu dozvolu, a ispusti ne, novinari su pitali Pragrande d.o.o. zašto su ucrtana dva ispusta na skoro identičnoj poziciji i postoji li dokument kojim to trgovačko društvo može potvrditi je li ovdje riječ o jednom ili drugom.

"Uređaj sa jednim ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Otpadne vode se ispuštaju u more putem podmorskog ispusta dužine L=594 m na dubinu H=-12m. Postojeći UPOV i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kada su projektirani u skladu sa ondašnjim standardima. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravana dozvola koja se periodički obnavlja te ju izdaju Hrvatske vode. UPOV Peroj kao i cijeli sustav Pula sjever ima važeću vodopravnu dozvolu po kojoj funkcionira do 31.12.2023. godine. Dva ispusta, kao i dvije lokacije UPOV-a, su prikazani na PPU Grada Vodnjana. Naime, radi se o alternativama omogućenim u prostorno planskoj dokumentaciji u cilju pronalaženja optimalnog rješenja za konačnu izgradnju koja će se realizirati kroz EU projekt Pula sjever", odgovaraju iz Pragrandea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U tijeku je pregled dokumentacije'

Iz tvrtke Pragrande d.o.o. odgovaraju da za EU projekt aglomeracije Pula sjever izrađena je studijska i projektna dokumentacija za apliciranje za EU fondove naziva "Poboljšanje sustava vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda". Premda je tvrtka odgovorila o novom sustavu koji je u planu, dokumentaciju nije dostavila.

"Pri nadležnim tijelima u tijeku je postupak pregleda dokumentacije te se u narednom razdoblju očekuje prihvaćanje i zaključenje ugovora o sufinanciranju izgradnje od strane EU fondova. EU projektom, pored proširenja i rekonstrukcije kanalizacijske mreže, predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda. UPOV će biti kapaciteta 42.000ES sa podmorskim ispustom duljine 2.000m’, na dubini od 30m sa difuzorom duljine 200m", odgovorili su za Morski.hr iz trgovačkog društva Pragrande d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, mrlje se vide na području oko Peroja u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane te nešto manje sjeverno od Brijuna. Kako javlja Index, problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brijuni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo