JE LI MOGUĆA VELIKA KOALICIJA? / Most razradio 18 modela za novu vladu

Image
Foto: Pixsell, Grgur Zucko

Most je na svojoj web stranici počeo objavljivati moguće modele nove Vlade, kako bi, kažu, potaknuli raspravu u javnosti.

13.11.2015.
20:32
Pixsell, Grgur Zucko
VOYO logo

"U samo tri dana nakon izbora, u vrijeme kad još rezultati nisu postali ni službeni, Most nezavisnih lista izložen je apokaliptičnom pritisku donošenja hitne i goruće odluke o modelu vlade za koji se treba odlučiti. Posljednja tri dana pročitali smo ili čuli na tisuće sugestija i komentara među kojima se posebno izdvajaju ničim potkrijepljene 'teze' da je prvi prijedlog Mosta – zajednička Reformska vlada tri najjače opcije – uglavnom promašen. Nebitno je što se to može pročitati na raznim forumima, ali je žalosno čuti kako takve napamet izrečene procjene daju i neki politolozi, analitičari i komentatori istaknuti u javnosti.

Image
MOST POTVRDIO DA ŽELI U IZVRŠNU VLAST: /

Poslali poruku HDZ-u i SDP-u

Image
MOST POTVRDIO DA ŽELI U IZVRŠNU VLAST: /

Poslali poruku HDZ-u i SDP-u

Javna rasprava o modelima vlade

Budući da se olako izjavljuje da je Most, iznenađen svojim vlastitim rezultatom, pomalo naivno 'izbacio' svoj nedorečeni prijedlog – a od Mosta se očekuje hitna odluka o nečem suvislijem, dužni smo pokrenuti prvi put u Hrvatskoj pravu i argumentiranu javnu raspravu o poželjnim i nepoželjnim modelima vlade nakon parlamentarnih izbora", objavili su na svojoj web stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da su u danima oko izborne "noći iznenađenja" izradili i pripremili 18 mogućih scenarija i modela vlade, od kojih neki imaju i po nekoliko dodatnih podverzija. Svi ti modeli, kažu, bit će ovih dana temeljito raspravljeni u Mostu, a neki od njih, nadaju se, i u javnosti.

"Toliko o nespremnosti Mosta na ovo što se dogodilo! Ali zadovoljiti medijski i javni stampedo da se u dva-tri dana objave svi detalji nove Vlade ne bi uspjela ni cjelokupna administracija Europske komisije", ironični su mostovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računali i do 25 mandata

Tvrde da ih uspjeh nije iznenadio. Pozivaju javnost da pranalizira što su mediji objavljivali desetak dana prije izbora te da obrate pozornost na to koliko su mandata očekivali u Mostu i o kakvom trendu su govorili. Dok su ankete govorile da će osvojiti pet mandata, kažu da su u Mostu već govorili o njih 15 pa i više mandata. Navode da se najuži krug stranke potajno nadao da će možda uspjeti osvojiti 20 do 25 mandata.

ZASTUPNICA MOSTA: ‘Svašta se priča i piše, zbunjena sam, zašto me nitko ne zove?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhodavaju komunikaciju

Navode da Most nema organizacijsku strukturu poput klasičnih stranaka, te da im je potrebno malo više vremena za uhodavanje komunikacije s javnošću. "Istina je, mnogi se u Mostu dovoljno ne poznaju, ali taj mozaik ima jednu drugu draž – Most iz dana u dan otkriva unutarnje potencijale koji ga dižu i učvršćuju brže od bilo kojeg drugog trenda 'osipanja", poručuju iz Mosta.

Da bi izazvali ozbiljnu javnu raspravu, kao politička platforma kojoj, kako kažu, uopće nije stalo do panične "naplate" svojih mandata na "blagajni" Banskih dvora, kreću s iznošenjem čitavog niza modela i scenarija formiranja ili neformiranja vlade u kojima "Most može i želi sudjelovati, u kojima Most može a ne želi sudjelovati i u kojima Most uopće ne mora sudjelovati (jer za to postoji sasvim dovoljno nekih drugih 'ruku').

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žuri im se

"Most ni u Hrvatski sabor ni u Banske dvore neće ući kao u kasino. Umjesto žetona za velike političke igre, na stolu želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće 'prošvercati' preko Mosta. Takvim sadržajnim, a ne kalkulantskim opcijama vrijeme ide na ruku. Mostu se nikamo ne žuri. Žuri se onima koji bi htjeli preko mosta", poručili su.

1. model Velika koalicija

Za sada su objavili prvi model velike koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatskoj su potrebne stvarne strukturne promjene, a ne površinska kozmetika. Velika koalicija u sadašnjim hrvatskim uvjetima može se dogoditi samo iz motiva zadržavanja zauzetih pozicija, a promjene bi se tada prikazivale samo na temelju kozmetike, kao što je to bilo zadnjih nekoliko mjeseci pred izbore. Takva velika koalicija nemoguća je danas samo zbog osjećaja barem jedne strane da možda ipak može dosegnuti barem kakvu-takvu vladu bez one druge strane", objašnjavaju zašto danas nikome u Hrvatskoj ne odgovara velika kolicija i navode da bi ona zapravo bila "antireformsko spašavanje pozicija".

HDZ i SDP ne zanimaju reforme

"Nikakvu bitnu reformu danas dragovoljno ne bi proveli HDZ i SDP zajedno. Pat pozicija je iznenadna šansa da na reforme jednostavno pristanu zbog samih sebe! Onaj tko na njih ne pristane, ne igra se samo svojom osobnom pozicijom u stranci, nego budućnošću stranke do razine početka nestajanja, a trend će početi već na novim izborima. Budući da smo to jasno izrekli, neka se sada udruže i iz inata izvrše strukturne reforme bez Mosta. Naša misija će biti izvršena", navode na stranicama Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo