Je li Hrvatska više dobila ili dala u kasu Unije?

Potpredsjednik Vlade tvrdi kako je Hrvatska u dobitku 310 milijuna kuna, a oporba uzvraća brojkom od milijardu i 200 milijuna kuna gubitka.

30.6.2014.
19:59
VOYO logo

RTL je proučio koliko je Hrvatska uspjela profitirati ulaskom u Europsku uniju. Mišljenja se razlikuju, a i izračuni.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je kako je to jako teško mjerljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko smo od 1. 7. prošle godine do kraja svibnja ove godine dobili ili bolje rečeno do danas. Znači to je jako teško mjerljivo, ali evo moji ljudi su vrlo precizno utvrdili tu brojku i eto mi smo u plusu od 310 milijuna kuna", rekao je Grčić.

S druge strane, oporba računa da je Hrvatska u minusu od milijardu i 200 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo povukli ništa kvalitetno iz tih fondova, iako oni stalno pričaju da su oni najbolji, da su šampioni u svemu tome. Zaista više ne znam, mislim da je zavladala paranoja", smatra predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Ujutro se probudite i pokažu vam račun'

Najveći projekt koji će se za sad financirati iz fondova je pruga Dugo Selo Križevci. No ona ne ulazi u ovogodišnju računicu jer prvi natječaj nije uspio zbog potrebnih korekcija koje je tražio Bruxelles. Grčić kaže da je to normalno a ministar financija pojašnjava koliko su ukupni troškovi u prvoj godini bili veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujutro se probudite i onda vam samo pokažu neki račun u Europi i onda im morate platiti 3,6 milijardi kuna, što je jedan posto BDP-a", komentar je ministra financija Borisa Lalovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo