JAVIO SE STOLAR KOJI JE JOSIPI RIMAC NAVODNO NAPRAVIO 'BESPLATNA VRATA': / 'Ma znate što, ovo me baš razočaralo...'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

U USKOK-ovoj istrazi Stolarija Lapčić se spominje u kontekstu izrade besplatne stolarije za vikendicu Josipe Rimac u Vodicama te protupravno dobivanje 180.000 kuna državnih poticaja

2.6.2020.
9:55
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

Bivšu kninsku gradonačelnicu i pomoćnicu ministra uprave Josipu Rimac USKOK, između ostalog, sumnjiči da je mimo propisa utjecala na davanje poticaja svojim prijateljima, poznanicima, rodbini i poslovnim partnerima. Među tri tvrtke koje se spominju na USKOK-ovim snimkama je i Stolarija Lapčić, koja je navodno dobila 180.000 kuna od države.

Upravo ta obiteljska tvrtka je izradila "besplatna vrata" za vikendicu u Vodicama. Osim toga, često ih se naziva "kućnim majstorima Grada Knina" zbog brojnih poslova koje su obavili za jedinicu lokalne samouprave. No, Radenko Lapčić je za 24sata ispričao sasvim drugačiju priču. Kaže da za svaki posao ima račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sve što smo napravili imamo račune. Ono što nismo napravili, to je još u našoj radionici. Ništa se mi ne bojimo. Poticaje ako nismo zaslužili, neka gospoda iz Ministarstva slobodno napišu da nismo zadovoljili uvjete, da nas ne pripada, možda pripada nekoga drugoga. Mi smo tu. Nećemo pobjeći, nećemo zatvoriti radionicu, nećemo stati raditi. Nećemo otići iz ovog grada. Svi smo se rodili u Kninu, svi smo ovdje živjeli i vratili se kad je trebalo. Nećemo odustati. To što mi živimo u maloj sredini pa svak' priča svašta, i te nebuloze... svi novinari, mediji napumpaju. Vjerujte mi, sve postoji u papirima i telefonima. Ništa se sakriti ne može", rezolutan je Lapčić.

Image
KORUPCIJSKA HOBOTNICA JOSIPE RIMAC: /

Zivkala je po raznim institucijama, tražila potpore za stočara bez stoke, 'pomagala prijateljima u nevolji'

Image
KORUPCIJSKA HOBOTNICA JOSIPE RIMAC: /

Zivkala je po raznim institucijama, tražila potpore za stočara bez stoke, 'pomagala prijateljima u nevolji'

Bez rodbinskih i vjerskih veza

Dodao je i kako je ista stvar i s Josipom Rimac, koja je, prema njegovim riječima, svaki put uredno platila svoje račune. Niti 180.000 kuna dobivenih od države nisu mu sporne. Istaknuo je da se javlja na svaki peti natječaj te da je nedavno propustio natječaj od pola milijuna kuna za obrtnike. Dodao je i kako mu Rimac nije pomogla ni na koji način s dobivanjem poticaja, niti on ima ikakve veze s njom, osim posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rodbinske veze s Josipom nemamo, a ni vjerske, i tu se razlikujemo. Pričate s jednom povratničkom srpskom familijom koja se vratila u ovaj grad i živi u njemu od svoga rada. Niti jedan član obitelji ne radi u nijednoj državnoj instituciji. Ima nas desetero u kući. Nitko u nijednoj stranci nije. U Josipinoj kući nikad nismo ručali. Ovo je grad od četiri tisuće stanovnika, svi sjedimo u dva kafića, svatko se poznaje", tvrdi Lapčić i pojašnjava zašto ga državne institucije još od 2014. znaju kao "kućnog majstora Grada Knina". Tada je naime, poduzetnik Ivica Barišić prijavio Josipu Rimac DORH-u i usput spomenuo njega.

"Tako je, mi sve što smo napravili u Gradu, uredno smo naplatili. I 2014., i 2015., i 2020., i danas radimo za Grad. I radili smo dok je bila Josipa gradonačelnica, i pokojni Dragan Jerković, i Nikola Blažević i danas Marko Jelić. Zato smo ostali politički neutralni. Jedina smo tvrtka za namještaj ovdje u Kninu. Gospodin Barišić i mi, kupili smo prostor od Grada, zajedno, po pola. Grad je imao uvjete. Na natječaju je bilo desetak firmi, nisu se samo Lapčići javili, bili su tu svi, i Barišić je kupio svoj prostor. Čovik ga nije niti uredio, taj prostor do danas nije razriješio s Gradom, neovisno od nas. Nije pokrenuo proizvodnju, a to su bili uvjeti Grada da bi se prostor knjižio. I nama i njemu i ostalima", govori Lapčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK se požurio?

Dodao je kako zna za istragu USKOK-a, jer osim snimki na kojima se spominje njegovo ime i "besplatnih vrata", istražitelji su mu pokucali na vrata radionice u Kninu. Zaključio je kako se USKOK požurio s objavom njegova imena u istrazi.

"Mi smo se potrefili u tom prisluškivanju i praćenju Josipe. Potrefili smo se jer smo radili sada trenutačno na njezinoj kući dio namještaja, dio je napravljen, a dio je ovdje u radionici i nije montiran. USKOK će naći i dogovore i cijene i što je napravljeno i što nije. USKOK će imati vremena dokazati na osnovu čega su oni to zaključili. USKOK ima papire, uzeli su sve što su trebali, vidjet će tamo je li 3100 kuna besplatno po jednim sobnim vratima. Razgovor nje i nas je u telefonu i porukama. Tamo će se vidjeti da se ona bunila na cijene. Da joj je bilo preskupo. Ali znate kako je u maloj sredini morate imat artikal i za babu i didu što žele uredit' jedan prozor, ali i malo luksuznije stvari. Ma znate što, ovo me baš razočaralo. Šezdeset godina radim i živim u ovome gradu", rezignirano će Radenko Lapčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ne namjerava zaustaviti posao usprkos istrazi, iako je razočaran provlačenjem svoga imena po medijima. Dodaje kako je sve čisto i da sve piše u papirima i računima, koje je prikupio USKOK.

"Došli su u radionicu. Ali je ružna situacija kad vas javno rastežu. Nitko nije došao i provjerio račune i rekao "evo sve je okej i riješeno", nego "'ajmo mi njih zapalit' pa ćemo poslije vidit' što ćemo". Mi ispadamo nekakvi kriminalci. U životu nismo napravili prometni prekršaj. Nijednu policu osiguranja nismo iskoristili. Ni ja ni sinovi ni žene. I onda dođete tako na vjetrometrinu... ali dobro, izdržat ćemo. Sve će to proći. I nećemo u politiku, nećete nas nijednom vidjeti na stranačkom skupu", zaključio je stolar Lapčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo