Jarnjak je fingirao ugovor za Sanaderov BMW

Spašavajući HDZ, Ivan Jarnjak je ukopao sebe. Tvrdi da Predsjedništvo HDZ-a nikada nije donijelo odluku o kupnji blindiranog BMW-a vrijednog 4,2 milijuna kuna, nego da ju je on sam izradio 2009.

28.9.2011.
10:10
VOYO logo

Druga optužnica protiv Ive Sanadera, ona da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u osigurao da preuzme upravljanje INA-om, sadrži elemente koji sugeriraju da bi USKOK i ovaj slučaj mogao iskoristiti kao jedan od argumenata za utvrđivanje kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe.

U smjeru odgovornosti HDZ-a postavljena je i istraga o Sanaderovu BMW-u, a najviše slučaj Fimi media, odnosno crni fondovi iz kojih su se financirale predizborne kampanje. Zasad su otvorene i najmanje tri istrage, odnosno dvije istrage i optužnica, protiv Sanadera, zbog kojih bi optužnica već sutradan mogla biti ispisana i protiv HDZ-a. Kako se čini, za HDZ će vrlo nezgodan biti slučaj kupnje blindiranog BMW-a vrijednog 4,2 milijuna kuna koji je nabavljen potkraj 2008. Obrana riječkog tajkuna Roberta Ježića dobila je od BMW-a potvrdu da je sporna Sanaderova "sedmica" vlasništvo HDZ-a. Osim za Sanadera, priča s BMW-om je najneugodnija za tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. Sanader je, kako bi sa sebe skinuo odgovornost, tvrdio da je kupnju automobila 2008. godine potpisao Jarnjak, a da je odluku o nabavi donijelo Predsjedništvo HDZ-a, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost tajnika

Nastojeći otkloniti odgovornost stranke, Jarnjak je rekao da Predsjedništvo nikada nije donijelo takvu odluku, nego da ju je on sam naknadno, 2009. godine, izradio i potpisao zbog Državne revizije. Spašavajući HDZ, Jarnjak je ukopao sebe. Iz kruga njemu bliskih osoba može se čuti kako je prava istina o BMW-u (koju je navodno utvrdio i USKOK) ta da je to vozilo za Sanadera doista kupio Ježić, ali novcem koji je dobio iz crnog fonda HDZ-a.

Plaćen iz crnog fonda preko Ježića

Kada prijateljima govori o BMW-u, Jarnjak preskače taj detalj i navodi da je za auto doznao nakon nesreće u Sloveniji i kada ga je trebalo registrirati. Za registraciju je trebalo znati kupca. Jarnjak je, priča se, upozorio da je od 1. siječnja 2007. na snazi novi Zakon o financiranju političkih stranaka i da više nema anonimnih donatora, pa je odbio ideju da se provuče priča kako su vozilo platili Hrvati iz inozemstva. Predložio je da se BMW vodi na stranku, te osigurao da se s proizvođačem sklopi ugovor u kojem je bila naznaka da će HDZ automobil platiti "prema dogovoru". Zapravo je plaćen iz crnog fonda preko Ježića, a onda nakon afere još jednom – tako da je vraćen i još nadoplaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Crni fond HDZ-a

Vezani članci:

arti-201109260027006 arti-201109230010006 arti-201109160067006 arti-201109180030006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo