Hrvatski zavod za hitnu medicinu / Jandrokovića u bolnicu ipak nije vozila hitna nego sanitet: 'Predsjednik Sabora samo je jedan od 7718 pacijenata'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prijevoz covid bolesnika obavlja se po posebnoj proceduri

5.10.2020.
14:55
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je objavljeno kako je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je zaražen koronavirusom u bolnicu odvezla Hitna pomoć dok neki drugi pacijenti ne mogu dobiti prijevoz, iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu za RTL su poručili da je riječ o standardnoj proceduri za covid bolesnike te da je Jandroković samo jedan od njih 7718. 

Uz to, u slučaju predsjednika Sabora nije bila riječ o hitnom prijevozu nego o sanitetskom (T2 - samo tehničar i vozač). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hitna medicinska služba uz svoje redovne hitne medicinske intervencije sudjeluje u zbrinjavanju i prijevozu bolesnika oboljelih od COVID-19 u bolničke zdravstvene ustanove, a sukladno Hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici, standardnim procedurama za prijevoz oboljelih od COVID-19 koje imaju određene specifičnosti u smislu osobne zaštitne opreme djelatnika, dezinfekcije i dekontaminacije vozila, opreme i djelatnika, kao i medicinskoj indikaciji za takvu intervenciju ili sanitetski prijevoz.

Image
U SAMOIZOLACIJI /

Jandroković u bolnici snimao pluća: Nalaz mu je uredan, ima blage simptome bolesti

Image
U SAMOIZOLACIJI /

Jandroković u bolnici snimao pluća: Nalaz mu je uredan, ima blage simptome bolesti

Od početka proglašenja epidemije u Republici Hrvatskoj pa do danas izvršeno je sveukupno 13635 intervencija vezano za zbrinjavanje oboljelih od COVID-19, od čega 5917 hitnih medicinskih intervencija  i 7718 prijevoza sanitetskim vozilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardna procedura sanitetskog prijevoza oboljelih od COVID-19 jednaka je za sve bolesnike, a Predsjednik Hrvatskog sabora samo je jedan od 7718 pacijenata prevezenih u bolnicu", odgovorili su iz Hrvatskog centra za hitnu medicinu. 

Podsjetimo, Jandroković je nakon što je otkriveno da je zaražen koronavirusom, u subotu prevezen u bolnicu kako bi snimio pluća jer je u mladosti bolovao od kroničnog bronhitisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo