Jandroković tvrdi da ga blate 'stručnjaci' iz SDP-a

24.8.2011.
14:35
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković osudio je u srijedu curenje imena 15 kandidata za veleposlanike i generalne konzule i podijelio listu diplomata koje je imenovala vlada Ivice Račana.

"Odbacujem tvrdnje da stranački vodim MVPEI, što se vidi po tome što smo zadržali ljude koje smo zatekli i što sam predlagao kadrove koji je imenovao SDP, HNS i HSS, zato što su dobro radili posao. Ali bih želio reći zašto se to radi. SDP bi zajedno sa svojim partnerima želio vratiti sustav na razinu na kojoj je bio od 2000. do 2003. godine", kazao je Jandroković te stao nabrajati tko, po njemu, spada u "vojsku SDP-ovaca" imenovanih u diplomaciju, među kojima su i četiri novinara te "značajan broj onih koji su prvi puta ušli u sustav", a koji se danas "pojavljuju kao nezavisni stručnjaci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caratan, Grdešić, Grubiša

"Branko Caratan i Ivan Grdešić ušli su u diplomaciju kao SDP-ovi kadrovi", kazao je, dodajući kako je Grdešić član središnjeg savjeta SDP-a i predsjednik Savjeta za politički sustav SDP-a.

"Jedan se potpisuje kao njemački politolog, a predsjednik je Savjet za vanjsku politiku SDP-a - Damir Grubiša", izjavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako objava imena kandidata prije dobivanja agremana zemlje primateljice nije uobičajena praksa te da nikada do sada se to nije dogodilo.

"To nije ni dobro, ni korisno, jer zemlja primateljica ima pravo odlučiti da li nekog kandidata želi ili ne želi", kazao je Jandroković dodajući kako se objavom imena naštetilo međunarodnom ugledu Hrvatske, ali i ugledu kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne mogu precizno odgovoriti za Juricu'

Na upit novinara smatra li da su imena procurila iz Ureda predsjednika koji se protivi tom spisku, Jandroković je odgovorio kako "ne želi špekulirati o tome, ali iz našeg sustava sigurno nisu".

Upitan je li Neven Jurica , osuđenik za nenamjensko trošenje novca u svom mandatu, izabran na veleposlaničko mjesto u SAD-u kao politički ili karijerni diplomat, Gordan Jandroković je kazao kako ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je odgovoriti na pitanje. Znam da je devedesetih bio veleposlanik u Australiji, zatim je imenovan u SAD i UN. Ne mogu precizno odgovoriti", kazao je Jandroković.

Nada se što ranijem sastanku predsjednika i premijerke na kojemu bi se trebalo razgovarati o biografijama kandidata koje je predložio za nositelje diplomatskih predstavništava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108180537006 arti-201108180576006 arti-201007160117006 arti-201002160322006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo