štrajk prosvjetara / Divjak: 'Riječ je o dobroj ponudi, prosječna plaća učitelja za godinu dana bit će 8000 kuna'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora uvjeren je kako bi se sve postiglo i bez štrajka prosvjetara

2.12.2019.
20:45
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je dobrom ponudom i kvalitetnim kompromisom ocijenila dogovor Vlade i prosvjetnih sindikata kojim je prekinut štrajk u školama, a vjeruje da će škole uspješno nadoknaditi vrijeme koje je izgubljeno za vrijeme štrajka.

Prosječna plaća prosvjetara za godinu dana oko 8000 kuna

"Radi se o dobroj ponudi i kvalitetnom kompromisu. I ono što je važno je da se u ovoj ponudi i sporazumu prepoznaje povećana složenost poslova učitelja i nastavnika, ali i da se cijeli sustav uravnotežuje, dakle u obzir se uzima i povećanje plaća za nenastavno osoblje", izjavila je ministrica Divjak za HRT-ov Dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje da će sukladno ovom dogovoru - koji jamči 3-postotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine te još 1-postotno od 1. lipnja 2020, dok će dodatnih 2 posto biti isplaćeno od 1. siječnja 2021.- za godinu dana učiteljima i nastavnicima plaća biti povećana za otprilike 800 do 900 kuna, što uključuje i rast osnovice i porast koeficijenata. 

To bi, rekla je Divjak, u konačnici značilo da će prosječna plaća učitelja i nastavnika za oko godinu, godinu i mjesec dana biti oko 8000 kuna. Naglasila je kako povećanje koeficijenata složenosti poslova u prvi plan stavlja i činjenicu da obrazovna reforma povećava složenost poslova, a s druge strane adresira se i dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo vezano za koeficijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to ponuda koju bi trebalo objeručke prihvatiti", odgovorila je ministrica na pitanje misli li da će svi učitelji i nastavnici biti zadovoljni postignutim dogovorom.

Divjak je uvjerena da će, sukladno već izrađenim uputama i novim elementima koji će se utvrditi, u školama uspješno nadoknaditi vrijeme izgubljeno u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani provedeni u štrajku će se platiti 

"Ono što je najvažnije je da će se dani provedeni u štrajku platiti, ali jednako tako, kao što su i sindikati istaknuli, radi se i o moralnoj obvezi da se ta nadoknada provede. Ona je provediva na način da se jedan dio praznika zapravo upotrijebi za nastavne dane, jedan dio nenastavnih dana i da se za oko tjedan dana produži školska godina. Na taj način ćemo ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante", poručila je.

Naglasila je kako će se nadoknade biti realizirane u sklopu redovitog radnog vremena, a vjeruje i da će sukladno planu i maturantima omogućiti da što kvalitetnije završe srednju školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo određenih elemenata koje moramo promijeniti, ali mislim da ćemo uz zalaganje svih, a sad je vrijeme da pokažemo da su nam učenici, u ovom slučaju maturanti u fokusu, sve to stići", istaknula je Divjak.

Ne vidi svoju odgovornost za ovaj najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti, već se prije svega smatra odgovornom što se nakon nekoliko desetljeća konačno krenulo u sveobuhvatnu reformu obrazovanja, s naglaskom na promjenu kurikuluma i načina rada u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena društvenog statusa i rast ugleda učitelja   

"Promjena društvenog statusa i rast ugleda učitelja u društvu je dio tog procesa i u ovom trenutku možemo reći da ovo što smo danas dogovorili sa sindikatima sigurno u tom smjeru doprinosi i reformskim procesima", ustvrdila je.

Oporbene prozivke i zahtjeve za njenom smjenom nazvala je klasičnim jeftinim politikantstvom, "jer u vrijeme kada imamo velike promjene u obrazovnom procesu, kada za vrijeme štrajka trebamo više brinuti o učenicima i učiteljima, onda se skupljaju jeftini politički bodovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da to stvarno ne bismo smjeli, mi bismo stvarno morali imati dobar konsenzus oko toga da nam je obrazovna reforma nužna i da svi radimo u smjeru da se to i postigne", zaključila je ministrica.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak kako je s obrazovnim sindikatima "postignut određeni kompromis" koji je očuvao financijsku stabilnost za 2020. godinu, a poručio je i kako je najvažnije da učenici budu u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Važno je da djecu idu u školu''

''Zaključak na sjednici Predsjedništva HDZ-a koji smo imali tijekom popodneva bio je jedinstven u smislu da je važno da se djeca vrate u školu i da je postignut određeni kompromis koji je očuvao financijsku stabilnost za 2020. godinu. Obrazovanje jest prioritet i ta povišica vjerujem da bi ionako došla profesorima, učiteljima i nastavnicima. To je sada jedno rješenje koje može zadovoljiti sve'', rekao je Jandroković novinarima uoči početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Najvažnije je, kaže, da učenici budu u školama. Vlada i sindikati dogovorili su ranije danas tripostotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine , te još 1-postotno od 1. lipnja 2020. Dodatnih 2 posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine. Jandroković ne misli da je taj dogovor Vladin poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne mislim da je poraz jer je bilo važno da djeca idu u školu. To je zaista najvažnije u ovoj situaciji. Fiskalno smo očuvali plan koji smo imali za 2020. godinu, a ova zadnja dva posto idu u 2021. godinu”, rekao je novinarima.

S obzirom na to da je obrazovanje prioritet vjeruje, kaže, da bi se sve to postiglo i bez štrajka prosvjetara. Smatra i da se to trebalo napraviti bez pritiska koji je išao prema djeci i roditeljima, a dogovor bi se, drži, postigao i bez toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo