burni završetak zasjedanja / Jandroković o današnjoj sjednici: 'Procijenio sam da neće doći do fizičkog obračuna, bio sam u pravu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković je ustvrdio da je Sabor radio vrlo dobro, ali i da neki zastupnici ne shvaćaju dovoljno ozbiljno svoje pozicije

15.12.2021.
13:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u srijedu kako je Sabor ove jeseni radio „intenzivno, dinamično i polemično“, a za proljeće je najavio donošenje Etičkog kodeksa.

Bilo je i onoga na rubu, ali u konačnici smo ispunili svoju zadaću, donijelo smo stotinjak zakona, predstavljali građane koji su nas birali, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare nakon što je Sabor zaključio jesensko zasjedanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za današnji rad, u kojemu je u pomalo kaotičnim okolnostima izmijenjen Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kaže da je bilo dosta uzbudljivo, dinamično, pomalo i napeto.

"Nažalost danas i u Saboru je bilo puno grubih riječi, bilo je nekih udaraca ispod pojasa. Neki zastupnici ne shvaćaju dovoljno ozbiljno svoje pozicije. Njihovo ponašanje može potaknuti i građane da to učine. Procijenio sam da neće doći do fizičkog obračuna i hvala Bogu bio sam u pravu. A još više kad sam vidio da se kolegica Glasovac postavila na kolegu Raspudića", rekao je nadovezavši se na osudu verbalnog nasilja prema bjelovarskoj liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE GOVOR KOJI IH JE RAZLJUTIO /

Show u Saboru! Grbina 'opkolili' Mostovci, nazvao ih parazitima, a onda i osudio: 'Korona profiteri, ne zaslužuju biti tu'

Image
OVO JE GOVOR KOJI IH JE RAZLJUTIO /

Show u Saboru! Grbina 'opkolili' Mostovci, nazvao ih parazitima, a onda i osudio: 'Korona profiteri, ne zaslužuju biti tu'

Komentirao je i Zekanovića, za kojeg je rekao kako su svi ostali iznenađeni njegovim istupom, a osvrnuo se i na slučaj uhićenog gradonačelnika Kutine.

"On više nije član HDZa, događaju se slučajevi nezakonitog djelovanja, ali oni se ne vežu samo za HDZ. Tijela progona rade svoj posao i nećemo dozvoliti da nam se tako olako lijepe etikete. Korupcija se veže za osobe", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio se kako je Sabor ove godine, unatoč pandemiji i ograničenjima koje ona nameće, radio više nego prošle i 2019. godine.

"Ove smo godine imali četiri sjednice, zasjedali smo 117 dana, više od 829 sati. U 2019., kada nije bilo pandemije, zasjedali smo 107 dana, a lani 109", naveo je naglasivši kako to pokazuje da je Sabor radio više nego su radili drugi parlamenti u susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narastao broj stegovnih mjera

Jandroković je rekao kako je unatrag šest godina, od 2015., jako povećan broj stegovnih mjera koje se izriču zastupnicima.

Te 2015. godine bilo je devet stegovnih mjera, godinu poslije, 32, pa 75, pa 220, pa 332, lani 502, ove 1057. Samo danas bilo je pedesetak novih opomena, kaže Jandroković i objašnjava da su one povezane s povredom Poslovnika koja se pretvara u repliku, zbog čeg zastupniku mora dati opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedan od razloga zašto trebamo urediti povredu Poslovnika, o tome ćemo raspravljati tijekom iduće sjednice, na Odboru za Ustav. Vidjet ćemo u kojem smjeru ćemo mijenjati Poslovnik, kazao je i najavio da će tijekom proljeća biti donijet Etički kodeks.

Također je naveo podatak da su se zastupnici do 1. prosinca za riječ javili preko 15 tisuća puta, najviše kako bi replicirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je i svoje viđenje aktualnog saborskog saziva.

"Po meni, u smislu zrcaljenja stvarnih političkih odnosa među građanima, ovo je najreprezentativniji saziv do sada, u smislu od lijevog do desnog", rekao je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo okupljanje zastupnika najavio je za 19. siječnja 2022.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo