ODUŠEVIO I URBANA / Jan je uz glazbu naučio naučio izražavati emocije jer autizam od kojeg pati to mu nije dopuštao

Rijeka je oduvijek rasadnik glazbenih talenta, ali jedan je petnaestogodišnji samouki glazbenik, ipak drukčiji od svih drugih

23.3.2016.
19:12
VOYO logo

Ušuljao se Jan u Urbanovo srce nevjerojatnim smislom za glazbu. Puno lakše pjeva nego priča, ali na pitanje što voli odgovara kao iz topa.

"Volim svirati bubanj. I pjevati", kaže Jan Šokčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je autist ne živi u svijetu tišine. Glazba mu je sve. Sretan je petnaestogodišnjak koji pjeva iz duše, jer pjesma je promijenila njegov život.

"Do Jana se nije moglo doprijeti na nijedan drugi način nego putem glazbe. Danas imate Jana, jednog predivnog mladog dečka koji je odličan i u računanju, odličan je i s brojevima, piše, čita i to smo u biti sve dobili preko glazbe", kaže Janova učiteljica Sanja Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježba u riječkom Centru za autizam, pomaže mu i gitarist Filip. A kada je glazba u pitanju, uči nevjerojatno brzo. Urban kaže, da bi, uz još samo malo vježbe, bubnjeve mogao svirati u bilo kojem bendu.

"On jako puno stvari usvaja na prvu, znači ti kažeš, pokažeš, on to izvede što je za većinu glazbenika, za mene prvog nemoguće. Ja sam učio 20 godina za doći do nekog nivoa, a on je to napravio u par mjeseci. Ja vjerujem da će do Londona ovo što ste sada vidjeli vjerojatno biti još 300 posto bolje", uvjeren je Damir Urban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Londonu će Jan svoje višestruke talente pokazati na svjetskom showu koji nije natjecateljskog karaktera. Ondje osobe s autizmom predstavljaju svoje talente. Dobro zna kada je Dan D.

S Urbanovom pjesmom "Mjesta za mene" će se predstaviti u glamuroznom engleskom kazalištu. Učitelji koji ga vode na put nadaju se da će organizator dozvoliti kompletan nastup - i da pjeva i da bubnja. Sretan put poželjela mu je i predsjednica Republike, a u Londonu će ga dočekati naš veleposlanik, ali i nogometni trener koji je trenutačno ultimativni hit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono čemu se Jan veseli vjerojatno jako, obzirom da jako voli nogomet, ugostit će nas i Slaven Bilić", otkriva Janov učitelj Vojko Rožmanić.

U showu nastupa 23 natjecatelja s autizmom iz čitavoga svijeta, a samo Riječanin Jan i jedna Šveđanka dolaze s neengleskog govornog područja. Izabran je među stotinama kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jan živi glazbu i kroz glazbu. Možda ne zna gdje je London ni kako je to voziti se avionom, ali zna da je show nešto veliko što će mu ispuniti srce. A to je najveća pobjeda! 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike