napeta borba / Jamala iz Ukrajine odnijela pobjedu na Eurosongu: Nina Kraljić završila na 23. mjestu

Procjenjuje se da je završnicu Eurosonga u Stockholmu u subotu navečer putem TV prijenosa pratilo oko 200 milijuna gledatelja

15.5.2016.
9:33
VOYO logo

Pobjednica 61. Eurosonga za 2016. je pjesma "1944" predstavnice Jamala iz Ukrajine, a hrvatska predstavnica Nina Kraljić s pjesmom Lighthouse (svjetionik) osvojila je 23. mjesto.

Drugo mjesto osvojila je pjesma "Sound Of Silence" predstavnice Australije Dami Im, a treće mjesto ruski predstavnik Sergej Lazarev s pjesmom "You Are The Only One".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalno natjecanje izravno su ušle zemlje "velike petorke", Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija i domaćin Švedska te predstavnici 20 zemalja. Iz svake od dviju polufinalnih večeri u završnicu se plasiralo po 10 zemalja. Iz prve polufinalne večeri plasman u finale su izborili Azerbajdžan, Rusija, Nizozemska, Mađarska, Hrvatska, Austrija, Armenija, Češka, Cipar i Malta. Iz drugog polufinala u finale su se plasirale: Latvija, Gruzija, Bugarska, Australija, Ukrajina, Srbija, Poljska, Izrael, Litva i Belgija.

Finale 61. Eurosonga održano je u Stockholmu u Ericsson Globe Areni, a voditeljski par su bili Petra Mede, koja je već vodila Eurosong 2013., i Mans Zelmerloew, pobjednik prošlogodišnjeg Eurosonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Jamala

FOTO: AP Images

Hrvatska se na Eurosong vratila nakon dvije godine stanke i ponovno se nakon sedam godina našla u finalu. Hrvatsku je predstavljala ovogodišnja dobitnica Porina za novog izvođača godine Nina Kraljić nastupivši kao 17. do ukupno 26. izvođača koliko ih je nastupilo na završnoj večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori glazbe i teksta pjesme "Lighthouse" su austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom Popmaché, a glazbeni producent je Thorsten Broetzmann. Nina je na engleskome pjevala o osobi izgubljenoj na moru koja, bez obzira na probleme i dojma kako nema nade za spas, vjeruje da će pobijediti sve prepreke i pronaći sigurno utočište vođena svjetlom svjetionika. 

Image

Jamala

FOTO: AP Images

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Ninu Kraljić nastupili su prateći vokali - Andrej Babić, Danijela Večerinović, Lino Lacmanović Ćućić i Martina Majerle. Nina je nastupila u haljini futurističkog izgleda modnoga dizajnera Jurja Zigmana, teškoj 18 kilograma, a na njezinoj izradi peteročlani tim radio je dva i pol tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je završnicu Eurosonga u Stockholmu u subotu navečer putem TV prijenosa pratilo oko 200 milijuna gledatelja.

U glasovanju za pobjedničku pjesmu sudjelovale su 42 zemlje sudionice Eurovizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo