'Veo tajni se nadvio' / Jakovina preuzeo odgovornost za sporne ugovore, nezadovoljni radnici otkrivaju što se krije iza kulisa afere

Bivši ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, koji je potpisao sporne ugovore Upravi Hrvatskih šuma, tvrdi da su i dalje nemjerljivo bolji od onih koji su bili aktualni do 2012. O svemu su progovorili i nezadovoljni radnici

25.7.2016.
19:00
VOYO logo

Dok se javno raspravlja o milijunskim bonusima direktora, iza kulisa Hrvatskih šuma otkriva se okrutna stvarnost. 

Image
dobar posao u javnoj firmi /

Tajni ugovori i milijunski bonusi u Hrvatskim šumama: SDP šuti, koalicijski partneri ih kritiziraju

Image
dobar posao u javnoj firmi /

Tajni ugovori i milijunski bonusi u Hrvatskim šumama: SDP šuti, koalicijski partneri ih kritiziraju

Nakon jučerašnjeg priloga o ugovorima članova Uprave na mail nam se javio jedan od zaposlenika. Ono što nam je otkrio, tvrdi, seže u 2012. godinu, točnije u vrijeme dolazaska nove Uprave. Zbog straha od otkaza želi sakriti identitet. Međutim, kaže  da su mu nakon 38 godina rada preko noći stopirali isplatu otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veo tajni se nadvio i svi su šutjeli i strogo čuvali informacije jer su se bojali Uprave", kazao nam je radnik Hrvatskih šuma.

Sindikati potvrđuju da su od prvog sastanka s Upravom krenule i prve prijetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijetili su da će smanjiti cijenu jer su mu radnici preskupi, znao nam je reći: 'Kome nije dobro neka slobodno ode', da je radnicima u Hrvatskim šumama bolje nego onima u Zavodu", kazao je Željko Kalauz, predsjednik Sindikata Hrvatskih šuma.

Jedno od gorućih pitanja ovih dana jest: je li za sve znao i bivši ministar poljoprivrede. Tihomir Jakovina i danas naglašava da je ta uprava sve tri godine završila u debelom plusu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam 2012. mogao znati da će tako dobro poslovati. Tu prihvaćam kritike i svoju odgovornost od svih, ali ne mogu prihvatiti kritike Jandrokovića, koji je prije bio potpredsjednik vlade kada su se višemilijunski bonusi isplaćivali predsjednicima Uparava koji su imali negativna poslovanja", istaknuo je. 

Danas i od ostatka SDP-a naknadna pamet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isplaćivanje ekstremnih bonusa u javnim i državnim poduzećima je nedopustivo. To je imanentno neoliberalnom kapitalizmu i privatnom sektoru za ostvarivanje velikih profita, svrha državnih poduzeća nije ogroman profit", komentirao je Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Pozvao je zatim 'kolege da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovinina nasljednika u ministarstvu zanima postoje li ovakvi ugovori i u drugim državnim poduzećima.

"Ja sam naložio da se istraži ima li takvih slučajeva još, ne mogu odgovoriti dok nemam informacije. Moram reći da me i ovaj slučaj poprilično šokirao. Jednostavno nisam očekivao da postoje takvi ugovori kada se radi o trgovačkom društvu od strateškog interesa, trgovačkom društvu koje ima monopol da se tako nešto realizira", kritizirao je Željko Romić, tehnički ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što Romić sada može je promijeniti ugovore kako milijunske bonuse, makar za prošlu godinu - bivši direktori ne bi dobili.

Ipak, iako im je taj ugovor potpisao, tadašnji ministar jakovina danas članove uprave poziva da od tih potraživanja - odustanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012.  sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku, oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume radi neisplate bonusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo