ne žele otkriti iznos / Jakelić nakon slučaja seksualnog zlostavljanja dobio otpreminu; Članovi HUP-a: 'To je neprihvatljivo'

Otpremina zamjeniku direktora HUP-a naljutila je brojne članove Hrvatske udruge poslodavaca

23.4.2020.
19:53
VOYO logo

Nije važno kolika je visina otpremnine, kažu neki od poduzetnika.

''Meni je to neprihvatljivo. Neprihvatljivo mi je kao poduzetniku, neprihvatljivo kao ženi, na svim moralnim i ljudskim razinama to nije u redu'', kaže Manuela Šola, članica Izvršng odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u.

Nezadovoljni su odlukom vrha HUP-a da sporazumni raskid Bernardu Jakeliću, bivšem zamjeniku direktora HUP-a, poprati i otpremninom. Najglasniji je najveći ogranak - onaj malih i srednjih poduzetnika.

''Nije dobro HUP postupio, ni komunikacijski, možda je pravno to ispravno'', kaže Šola.

U HUP-u više ne žele reagirati na ovaj skandal. Kažu da je sporazumni raskid i otpremina učinjena na preporuku revizora i pravnika koji su konzultirani.

''Gospodina koji je optužen trebalo je otpustiti, otpustiti zbog tog ponašanja. HUP to nije napravio jer su procijenili da je rizik takvog otpuštanja za poslodavca veliki", kaže Danko Sučević, član Izvršnog odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Financijski konzultant Danko Sučević u tom potezu vidi bojažljivost HUP-a.

''Otišao je s otpreminom da ne bi tužio HUP, to je uobičajeni način rješavanja problema sa stanovišta poslodavca kad nemate normalno pravosuđe Onda kažete - koliko košta da svojevoljno odeš?".

HUP je, misli, na tome trebao podići ljestvicu.

''HUP je morao riskirati da izgubi na sudu i tu činjenicu da izgubi na sudu iskoristiti u svim budućim pregovorima", smatra Sučević.

HUP pak tvrdi, ako je riječ o sporazumnom raskid u odnosa, otpremnina je uključena te da je poštivan zakon. No, to za neke članove nije dovoljno.

"Mislim da je jako ružna gesta", kaže Šola.

Cijeli slučaj je sada u rukama tužiteljstva, no ostala je mrlja ne samo zbog seksualnog skandala, zbog kalkulantskog načina kako se pokušao riješiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo