otima sav ulov ribarima / Jadranom haraju novi 'morski vukovi': strijelka skakuša jede sve pred sobom čak i kad je potpuno sita

Do prije nekoliko godina bile su rijetkost u Jadranu, a sada ih zovu krvoločnim i agresivnim 'morskim vukovima' koji iza sebe ostavljaju krvavo poprište i pustoš. 'Strijelka skakuša' došla je iz južnog Sredozemlja i brzo se množi u Jadranu

1.11.2017.
19:28
VOYO logo

Mutne dubine oduvijek su skrivale predatore, ali sada boćatom vodom Prukljana patroliraju neki novi 'morski vukovi'. 

Strijelka skakuša, ili po bilički 'strelka', nije opasna za čovjeka, ali tamani sve druge ribe - osobito ciple, orade i brancine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem šta ona jede, i brancin jede, ali ona jednostavno i kad se najede i dalje uništava, lovi, grize sve pred sobom što se vidi u izlovu ove godine gdje smo imali periode doslovno bez ribe na ovom području koje je inače bogato ribom", prepričao nam je Josip Ćaleta iz Bilica.

Uobičajena u Sredozemlju oko Turske, nova se vrsta brzo udomaćila u Jadranu i prijeti brzo zagospodariti, a u Prukljanu su prvi put ulovili prije četiri godine i na prvu i nisu ni znali o kojoj je vrsti riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je kad je vidite u moru, podsjeća na nešto između brancina i lice. Niste sigurni u što pucate, velika je riba", dodaje Ćaleta.

Najveća ulovljena u Prukljanu je imala oko devet, a najveća ulovljena u Jadranu 14 i pol kilograma i bila je duga metar i 30 centimetara. Oštrim stožastim zubima kida sve pred sobom 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strelke" se obično love podvodnom puškom, rjeđe parangalom zato što vrlo lako prekinu najlonsku nit od udice

Ovaj brzi grabežljivac uglavnom boravi oko podvodnih grebena. Rijetko je u jatu, pa se rijetko i lovi u mreže, ali rado kida mreže s drugom ribom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona kad poide ribu, dvije, tri ili koliko joj treba da se nahrani, ona i dalje lovi, grize na pola. Imate primjere da smo našli ciple i orade na pola pregrizene na dnu mora i tako. Znači, problem je u toj njezinoj agresivnosti", kaže Josip.

A za jelo je, kada je sasvim svježa, izvrsna, pa stručnjaci poručuju - samo njezin veći izlov i veća zastupljenost na ribarnicama može spasiti druge riblje vrste od ovog morskog terminatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo